rojava

En stor kurdisk grupp öppnar för samtal med de ledande syriska oppositionsgrupperna. Kommer detta att bana väg för en enhetlig Syrien efter Assad regimens fall?

Kriget i Syrien är på väg in i sitt tredje år. Och nu tittar många oppositionsledare mot framtiden för en enhetlig Syrien efter regimens fall. En av de största frågorna inför Assads fall är vad som kommer att hända med de kurdisk styrda delarna av norra Syrien, som är västra Kurdistan (vanligen kallad ”Rojava”) – när kriget är över? Länge förföljda under Assad regimen har syriska kurder tillbringat kriget genom att skydda sitt eget land snarare än att ta striden direkt till regeringen i Damaskus. Detta har satt dem på kant med några oppositionsledare som ser kurdernas åtgärder som hjälp för Assad regimen.

Nu har dock Salih Mislim, ledaren för det största syriska kurdiska partiet, Demokratiska unionen partiet (PYD), öppnat upp möjligheten att folk i Rojava kan ansluta kampen för att arbeta mot en mer enhetlig överföring av makt efter nuvarande regimens fall.

Mislim träffade ledarna för det syriska Samlingspartiets på onsdagen i Kairo för att diskutera om paraplyorganisations oppositionsgrupper.

PYD är den mest kraftfulla politiska partiet i Rojava men har hittills avstått från att alliera sig med oppositionen. Även om det är öppet emot Assads Bathregim – som avskalade många kurder om sina rättigheter – och stöder hans fall, kämpade några kurder också mot olika oppositionsgrupper. En välutbildad milis har, för det mesta, lyckats hålla båda sidorna av konflikten ur Rojava.

Förhandlingarna i onsdags verkade både vänskaplig och produktiva jämfört med tidigare möten. ”Mötet var att [lära] känna varandra bättre”, sader Mislim i en intervju med Radio Sawa efteråt, och tillade att målen från mötet var för ”[president Syriens samlingspartiet] MOAZ al-Khateib att lyssna till oss, för att lyssna på vad vi säger direkt, vilka vi är och vem vi representerar. ”

Konferensen kommer att innehålla ett framträdande av statssekreterare John Kerry, som meddelade en ökning av stödet till oppositionen. Huruvida PYD kan gå med i koalitionen och om det skulle innebära någon amerikansk hjälp till Rojava liksom frontlinjerna återstår att se.

Innan någon sådan allians kan förmedlats insisterar dock Mislim på att arabiska ledare ska erkänna legitimiteten av kurderna.

”Vi är inte nöjda med det språk som används av det syriska nationella rådet [en medlemsgrupp i koalitionen] och vi försöker hjälpa det syriska samlingspartiet att undvika samma misstag. Vår prioritet är att vi får ett erkännande för vår existens i konstitutionen eller åtminstone skriven på ett papper som att det kurdiska folket är en del av det Syrien. ”

Det är inte första gången som medlemmar av oppositionen har träffat kurdiska ledare. Förra sommaren ledare ur Syriens nationella råd träffade ordföranden för Kurdistans regionala regering i Irak, Mossoud Barzani, den turkiske utrikesministern och medlemmar av det kurdiska nationella rådet. PYD  var inte närvarande vid dessa förhandlingar.

När det gäller militärt samarbete, påpekar Mislim att de arabiska ledarna har redan förmedlat ett avtal med PYD om  städer som befriats med blandade populationer av kurder och araber. Men detta betyder inte att en överenskommelse med koalitionen skulle se kurdiska militärer Damaskus: ”kurdiska soldater kommer inte att gå till Damaskus för att slåss,”  sade Mislim, ”Om varje fighter befriade sin stad, skulle Syrien befrias redan nu. ”

Förhandlingar mellan syriska araber och kurder är långt från över, men om det finns indikationer från Kairo, finns det en plats i Syrien för diskussioner mellan nationens två största etniska grupper.

Vi är långt ifrån ritning av nya gränser i Syrien eller mellan oss eller araber, sade Mislim när frågan om möjligheten för en autonom zon för kurder i Syrien som det i Irak, inte kräver en delning.
Huruvida ett avtal kan nås före utgången av konflikten återstår att se.