I norra Kurdistan (östra Turkiet) hungerstrejkar kurdiska politiska fångar. De hungerstrejkar för demokratiska och mänskliga rättigheter i sitt eget land.

Bland hungerstrejkande finns det kurdiska journalister, författare, förläggare, parlamentariker, borgmästare och andra folkvalda politiker samt intellektuella kurder. Idag sällade sig BDP parlamentarikern Gulseren Yildirim också till hungerstrejken. Hungerstrejken är inne på sin 43:e dag och tillståndet för många av dem är kritiskt. Trots det är omvärldens kusliga tystnad hjärtskärande. Svenska politiker bör gå i bräschen för att uppmärksamma aktionen innan det är alltför sent, innan vi förlorar dem en efter en.

Svenska politiker bör sätta press på Turkiet för att tillmötesgå aktivisterna harmlösa krav. De bör också ta frågan till FN. Belysa och informera FN:s samtliga medlemsländer om det som sker.

Cudi

Kurdaktuellt.se