Ett radarvarningssystem som placerades ut i provinsen Meleti (Malatya) i norra Kurdistan (östra Turkiet) inledde sin övervakningsverksamhet 1 jan 2012 rapporterar ANF.

Eftersom den turkiska militären inte hade kvalificerad personal nog för att köra den amerikanska AN/TPY-2 (X-band) tidigvarningsradarsystemet, utplacerades det istället av ett litet antal amerikanska soldater på militärbasen i Kürecik i Meleti under sista veckan av 2011. Trots utbyggnaden och installationen gjord av amerikanska soldater på turkiska basen kommer den att ledas av en turkisk högt uppsatt officer, ska källan ha uppgett.

Människor i Kürecik och många frivilligorganisationer har nyligen fört fram många protest demonstrationer mot Nato-radarsystemet. Detaljer om radarsystemets funktioner diskuterades under ett besök av general Knud Bartels, NATO: s nyutnämnda militär kommitté ordförande, till överbefälhavare general Necdet Özel den 9 januari. Iran, som redan är i en konflikt med USA över sitt kontroversiella kärnvapenprogram, har starkt gått emot Turkiets för utplaceringen av radarn.

”USA:s radar stationerad i Turkiet är inte bra för något muslimskt land”, det sade iranska parlamentets talman Ali Larijani så sent som 12 januari vid en presskonferens samtidigt som de kräver ytterligare information om ärendet. ”Men vi har förtroende för våra turkiska vänner.”

Turkiets utrikesminister Ahmet Davutoğlu informerade toppen av iranska tjänstemän om systemet under ett besök i Teheran förra veckan. ”Vi klargjorde att detta är en rent defensiv [System] mot ballistiska hot”, enligt en källa till Daily News rapport.

Ett annat regionalt land som är kritiska till Natos missilförsvar program är Ryssland. Enligt källan kommer Davutoğlu genomföra ett besök i Moskva i slutet av januari och kommer då att informera sina kolleger om detaljerna i radarsystemet som placeras ut i Turkiet om den ryska sidan tar upp frågan.

Under tiden sade Washington att de hoppas att nå en uppgörelse med Ryssland i slutet av året för utplacering av en ballistisk missilsköld i Europa, sade utrikesdepartementets högsta vapenkontroll tjänsteman. ”Vi kommer att få ett avtal om missilförsvar för samarbete med Ryssland”, sade statssekreterare för vapenkontroll Ellen Tauscher 12 januari enligt Foreign webbplats Policy Magazine.

”Detta är den plats där vi kan börja lägga det kalla kriget och ömsesidigt garanterad förstörelse åt sidan och gå mot ömsesidigt garanterad stabilitet”, sade han vidare.

Kurdaktuellt.se