Muammar Khaddafis son Saif al-Islam har gripits i södra Libyen, uppger övergångsrådets justitieminister Mohammed al-Allagui.

Saif al-Islam är den av Muammar Khaddafis söner som har haft den mest profilerade rollen i Libyen och den som före revolutionen allmänt ansågs som sin fars efterträdare. Vid ett antal tillfällen tidigare har uppgifter gjort gällande att han gripits eller flytt landet för Niger.

Landsflykten: Motiveras av hans starka vilja att inte hamna i övergångsrådets händer och för att slippa gå sin faders öde till mötes. Internationella brottmålsdomstolen, som efterlyst honom, har bekräftat att man har haft informella kontakter med honom via mellanhänder. Justitieminister Mohammed al-Allagui sade att 39-årige Saif al-Islam greps tillsammans med livvakter och han var ”vid god hälsa”, men ville inte ge några ytterligare detaljer om gripandet.

Internationella reaktionerna lät inte vänta på sig. De flesta europeiska ledare gratulerade det libyska övergångsrådet för gripandet. Och menar att det är viktigt att se till att han nu under ordnade former överförs till Internationella brottmålsdomstolen.”

Det är med andra ord samma ledare som bjöd Khaddafi och company till sina residenser för inte mer än ett år sedan.

Kurdaktuellt.se