Stockholm: En grupp kurdiska ungdomar på 12 personer som kallar sig för Opinion Kurdistan och som är från olika delar av Kurdistan arbetar tillsammans och gemensamt för att samla in pengar samt läkemedel till stöd för Rojava (västra Kurdistan i norra Syrien).

De som ingår i gruppen möttes för två år sedan och efter en lyckad stödgala för de hungerstrejkande fångarna i turkiska fängelser fortgår arbetet för kurdiska rättigheter. Nu närmast är målet för gruppen att arbeta för att samla in så mycket pengar som möjligt för ett folk som står under enorma prövningar i norra Syrien (Rojava) där det pågår ett krig på tre fronter.

Detta är största anledningen till att Opinion Kurdistan har skridit till verket. Nu planerar de en fotbollsmatch under namnet ”Projekt Rojava” mellan division 4 laget Newroz FC som ska möta ett lag som består av några TV-personligheter och spelare från division 1 Norra laget Dalkurd som äger rum den 6:e september i Vårbergs IP i södra Stockholm. Det ska gå att köpa sig en plats i laget och få chansen att lira fotboll tillsammans med komikern Özz Nujen och politikern Evin Cetin bland annat. Det ska också ställas till med olika aktiviteter både före och efter matchen för att uppmärksamma situationen i Rojava samt för att samla in pengar och medicin.

”Eftersom av det bistånd som skickas till Syrien från FN och andra organisationer når 0-5% den Kurdiska regionen och befolkningen måste vi själva göra vårt bästa för vårt folk uppger Shwan Bokani som är en av initiativtagarna. Medan media, politiker, organisationer och människorättsorganisationer blundar för detta så känner vi att vi har ett stort ansvar, vi kan inte låta de ske medan samtliga blundar och ser på. Vi har därför valt att ta initiativ och det ansvar som media och politiker borde ta och inte ett civilt samhälle, uppger Shwan Bokani  vidare.”

Arrangemanget genomförs i samarbete med Kurdiska Röda Halvmånen (Heyva Sor), Newroz FC, Dalkurd och Opinion Kurdistan. Det går även följa arbetet via socialmediesajten facebook under namnet Opinion Kurdistan.

Kurdaktuellt.se