Ännu fler massgravar där kurdiska frihetskämpar ligger begravda påträffas i Kurdistan.

Amed: IHD Ameds (Diyarbekir) filial, skriver i sin rapport om ännu fler massgravarnas makabra uppgifter sett dagens ljus. Enligt rapporten ligger 3248 personer i 253 massgravarna.

HRA presenterade den första interaktiva ”Massgrav kartan” någonsin och i den framgår att tusentals människor ligger fortfarande under marken.

Sekreteraren för HRA Raci Bilici sade följande på presskonferensen: ”Ibland ligger någon i en bergssluttning, någon i en kant av en bäck, andra i några brända skogsområden, eller på en övergiven kyrkogård.”

Vissa kommer fram, som den yttersta nedvärderingen av en människa, ur sopstationerna i Bedlis (Bitlis). Detta är en omänsklig behandling, särskilt i stick och stäv med nationell lagstiftning, internationella överenskommelser och i strid med krigets lagar. Viktigast av allt, i strid med mänskliga rättigheter och värdighet ”, sade han.

Turkiska Jitem ( Jandarma Istihparat ve Terörle Mucadele, Gendarmeriets underrättelse och kamp mot terrorism ) som grundades på 80-talet av dåvarande premiär ministern Turgut Özal som själv var kurd, tros ligga bakom många mord eftersom de fungerade som ett slags medborgargarde vilka åkte landet (Turkiet) runt och prick mördade kurdiska aktvister samt anhöriga till kurdiska frihetskämpar.

Kurdaktuellt.se