Författaren och skribenten Sores Resi berättar i sin debattartikel om det politiska spelet som försiggår i Mellanöstern med Turkiet som huvudrollsinnehavare. Han menar att det orsaka stor omvälvning i regionen inom en snar framtid.

Turkiska regeringen skickar hem den israeliska ambassadören och förklarar att de ekonomiska och militära avtalen dem emellan upphör omgående. Utrikesministern Ahmet Davutoglu och diverse parlamentariker i Turkiet ryter högt åt staten Israel! Jag ställer mig frågan varifrån har denna mod sitt ursprung? Är detta det verkliga spelet eller kan det finnas andra uppgörelser?

Givetvis är det inte acceptabelt att Israel anfaller fartyget Mavi Marmara och dödar människor. De människor som befann sig på Mavi Marmara hade inga vapen, om så velats kunde de ha anhållits. Att några få av dessa människor använde sig av kniv och järnrör blev för Israel en ursäkt att tillta vapen. När civila människor blev mördade, yrkade Turkiet på en ursäkt och skadestånd av Israel. När det inte så skedde, störtade broar dem emellan samman. Allt detta är begripligt till en viss grad men låt oss titta på andra sidan av myntet.

Efter vilket folkmord har Turkiet själv bett om ursäkt eller betalat skadestånd?

– 1,5- 2 miljoner armenier mördades

– 2-3 hundratusen syrianer mördades

– Otaliga greker och romer likaså

– Och så förstås kurder

För bara mindre än en vecka sedan dödades åtta civila i byn Xortek i Södra Kurdistan . Unal Yildirim var en överlevande som försökte gå upp men sköts kallblodigt till döds framför ett antal kameror under en demonstration. Bara den här veckan dödades totalt nio kurder. Alltså lika många som totalt dödades i Mavi Marmara. Har Turkiet bett om ursäkt för detta eller betalat någon kompensation? Inte vad jag hört. Jag behöver inte ens nämna namnen på de kurdiska barnen som blivit mördade under senaste månaderna. Om jag skulle skriva upp dem skulle sidan inte räcka till. Dessa barn hade inga knivar i händerna. De var mellan 6 månader till 16 år gamla. Ingen säger STOP till denna krigsapparat som dödar barn likväl inom sina egna gränser liksom utanför dessa gränser. Kurder har inga försvarsadvokater i världssamfundet, det finns inget land som kan föra deras klagomål till världsdomstolar, till FN eller till andra internationella rättsinstitutioner. Det finns ingen internationell media som kan föra deras sak på tal. Därav anser den turkiska republiken att de har rätten att mörda och när någon annan trampar de på tårna vänder de upp och ner på världssamfundet. Turkiet påstår att Israel använder fosfatvapen!

Men vilket vapen använder Turkiets nuvarande högsta general mot kurder? Finns det ingen ledare på denna jordklot som kan ställa denna fråga? Finns det ingen media som kan uppmärksamma detta? För närvarande är svaret på detta, NEJ!

Vad hade tillverkarna av detta mynt för avsikter? Det är mycket spel bakom kulisserna… Turkiet, som efter Libyens förfall blev mer eller mindre uppblåst likt en bortskämd maktgalning, söker nu stöd för sina angrepp både internationellt och på nationell nivå. De söker stöd för kriget gentemot kurder och gentemot Syrien. Turkiet söker stöd både hos Arabsamfundet, Iran och Islamiska organisationer för att genomföra sina lömska planer med precision. Om det skulle råka stå ”Made in US” på detta mynt blir jag inte alls förvånad. Saddam hade skämts bort till den maktgalning, han till slut blev, han också. Vi får vänta och se vad som komma skall…

Sores Resi
Kurdaktuellt.se