Ett pressmeddelande från Kurdiska Rådet i Sverige

Sedan 2009 har den islamistiska AKP-regeringen som styr Turkiet gripit folkvalda kurdiska politiker samt advokater och människorättsaktivister under de s.k. KCK-operationerna. Över 7 000 civila sitter fängslade utan rättegång i mer än tre år. Detta har uppmärksammats av en liten del av turkisk media och av frilansjournalister men nu är alla dessa också gripna! Det är ett klart tecken på att den turkiska regeringen gör allt för att tysta all fri-media som vågar skriva om dessa grundlösa gripanden som premiärministern Recep Tayyip Erdoğan personligen har gett order om. Under tisdagen den 21 december greps 42 journalister i en samordnad aktion mot främst nyhetsbyråerna DİHA (Ajansa Nûçeyan a Dîcleyê), AFP och ANF (Ajansa Nûçeyan a Firatê) samt dagstidningarna Özgür Gündem och Azadiya Welat.

Nu när Turkiet har gripit de flesta kritiska journalister kan de fortsätta sätta skräck i oliktänkande och politiska motståndare. Hitler försökte med samma sak under nazi Tyskland. Vi måste därför sätta stopp för det innan det går lika långt nu som då!

Dagens Turkiet-vänner är förblindande över de ekonomiska framstegen landet sägs har gjort och blundar helt och hållet för alla brott ”vännen” begår. Turkiet har bevisligen använt sig av kemiska stridsmedel och napalmbomber under år 2010 och 2011, det görs utan minsta oro för att omvärlden skall reagera. Det känns som om att man har kommit överens med omvärlden för att få fria händer under en bestämd tid för att utrota kurdfrågan, och i gengäld har man lovat att styra världens muslimer med hjälp av Gülen-rörelsen (turkisk fanatisk islamism) som har sin bas i USA och är direkt styrda av CIA.

För den närmaste framtiden kan vi inte förvänta oss några ljusningar, utan det verkar som att det kommer att bli ännu värre, åtminstone under en viss tid. Men vi är säkra på att detta totalitära välde kommer att gå sitt öde till mötes precis som Saddam, Mubarak och Ben Ali m. f. gjorde. Däremot är det synd om de som drabbas av det just nu. Åtskilliga människor som bränts ihjäl av bomber och kemiska gaser är en realitet idag och att vara tyst i detta läge är ett direkt stöd till de brott Turkiet begår idag.

Vi ber härmed alla fredvänner, journalister, politiker och deras partier, och främst den styrande regeringen och utrikesministern Carl Bildt som presenterar sig själv som en ”Turkietvän” att inte längre hålla tyst! Att hela tiden vänta på att någon annan ska reagera är inte rätt tillvägagångssätt, eftersom många andra har också samma inställning. Historiskt sett har Sverige spelat en viktig roll för att kritisera orättvisor världen över och medlat fred, vi hoppas nu att Sverige än en gång axlar denna mantel och sätter frågan på dagordningen. Därför att det här inte är en angelägenhet enbart för kurder eller en intern turkisk fråga, det här är en grundläggande fråga för människliga rättigheter varför det är en fråga för hela världssamfundet. Här har Sverige en stor roll att spela med tanke på Sveriges goda relationer med Turkiet.

Vi på Kurdiska Rådet är öppna för all samarbete och vi kan framlägga i detalj bevis för de påståendena vi frambringar här. Låt oss få bukt med det här tillsammans!

Stockholm 21 dec 2011. Kurdiska Rådet i Sverige

Kurdiska Rådet

Fridhemsgatan 44-46

112 40 STOCKHOLM

Tel: 08-652 43 30

Kurdaktuellt.se