Den 27 november 1978 grundades PKK (Partiya Karkerên Kurdistan) Kurdiska Arbetar Partiet av Abdullah Öcalan som reaktion på Turkiets förintelse politik gentemot kurderna. Organisationen har som har mål att få den turkiska staten att erkänna kurdernas mänskliga, demokratiska, kulturella och politiska rättigheter och att garantera detta genom att fastställa det faktum att kurderna är ett eget folk i den turkiska grundlagen.

Det var 33 år sedan PKK grundades av Abdullah Öcalan men är idag stämplat som en terrororganisation p.g.a. olika politiska intressen av Turkiet, USA samt av EU. Fokus den första tiden låg på kurdernas rättigheter och drömmen om ett eget kurdiskt land.

1984 startade PKK ett gerillakrig mot Turkiet där de framförde sitt mål, det väpnade kriget tog i stort sett slut i samband med att kurdiska folkledaren Abdullah Öcalan tillfångatogs efter en internationell konspiration i Kenyas huvudstad Nairobi. Han fängslades 1999. 2004 blossade stridigheter upp igen. Enligt BBC har 45 000 människor dödats i kriget mellan Turkiet och PKK:s frihetskämpar, de flesta kurder.

PKK hade från början en marxist–leninistisk vision, en klassisk socialistisk vision, att ge det kurdiska folkets rättigheter genom att upprätta en oberoende kurdisk stat, men har sedan 1990-talet bytt visionen vilket kan ses som PKK:s andra manifest.

PKK hade på 1990-talet stöd från vänsterpartier i Europa, framför allt i Italien, Grekland och Frankrike. Detta stöd falnade efter en tid och PKK kom att klassas som en terrororganisation av USA och EU.

I södra Kurdistan (norra Irak) har det bildats ett nytt kurdisk parti, PCDK, som följer samma tankelinjer och filosofi som Abdullah Öcalans PKK och även i västra Kurdistan (östra Syrien) grundades PYD med likvärdiga värderingar. I östra Kurdistan (västra Iran) inrättades en nationalistisk organisation, PJAK (Partiya Jiyana Azadi Kurdistan), Partiet För ett Fritt Liv i Kurdistan har samma mål som PKK, att befria Öcalan och Kurdistan.

Idag är PKK lika med folket, barn från 7 år till vuxna med käpp i handen ses demonstrera för kurdernas rättigheter på gatorna i PKK:s namn. Det finns också en annan parallell organisation KCK, Kurdiska Samhälls Unionen, för att förbereda Kurdistan för en eventuell autonomi.

Folkledaren Abdullah Öcalan sitter alltjämnt i fängelset på ön Imrali i Turkiet med omänskliga restriktioner där han inte ens får träffa sina advokater. Och advokater som ställer upp som försvarare blir anklagade för terrorism! Därmed har detta skapat ett samhälle i Turkiet där halva befolkningen övervakar den andra halvan, en viss riktning och påminnelse om Sovjets kommunistiska ålder!

Kurdaktuellt.se