Hundratals kurder greps på tisdagen i Turkiet i samband med ”KCK” operationerna och huvudkontoret för kurdiska dagstidningen Özgür Gundem blev också föremål för polisens razzia.

Konstantinopel: I razzian som genomfördes av turkisk polis mot kurdiska tidningen Özgür Gundem igår i Turkiet kopierades hårddiskarna och annat material beslagtogs. Därtill arresterades Özgür Gundems kolumnister advokat Ayse Batumlu och Cengiz Kapmaz.

PKK-ledaren Abdullah Öcalan hade uppmanat Turkiets premiärminister Erdoğan att garantera en konstitutionell grund för en lösning av den kurdiska frågan. Premiärministern svarade på denna uppmaning genom att förhindra Öcalan från att träffa sina advokater i fyra månader. Dessutom togs nästan alla Öcalans advokater i förvar under tisdagen. Vi hoppas att detta drag av PM har avslöjat den ultimata sanningen: AKP-regeringens svar på Öcalans fredsamtal uppmaning var ”sätt alla i förvar!” Dessutom har det blivit uppenbart som denna process visar att han vill ha krig och inte stå på fredens sida. Samtidigt är det ironiskt att se Erdoğan försöka motivera KCK operationerna genom att säga att ”rättsväsendet process inte är deras business”. I en tidigare intervju till Özgür Gundem sade Öcalans advokater att ”Öcalan var den sista bron”. Denna sista bro har nu saboteras. Om så är fallet, hur kan man då tvivla på om vem som bär skulden för vad som kommer härnäst? Det är tydligt att premiärminister Erdogan och AKP-regeringen bär skulden för vad som kommer ske i framtiden. Premiärministerns rådgivare måste ha hänvisat till denna operation, då i sitt senaste uttalande, sade han att nya åtgärder skulle genomföras för Imrali.

Özgür Gundem skriver: ”Sedan kurdiska BDP:s framgångar i valet i år, har AKP-regeringen gjort allt för att sätta kurdiska politiker i fängelse. Man behöver bara kasta en snabb blick bakåt för att se fria pressens bokiga historia för att förstå den nuvarande processen väl. Journalister som har mördats av statens terror sedan 90-talet är fortfarande i hjärtat av miljontals människor. Vi har inget att säga till dem som tror att kurdiska journalister kommer att skrämmas bort deras kall. Vi kan däremot fråga dem: Vilka tror ni att vi är? I själva verket vet de mycket väl att vi inte kommer ge oss oavsett vad de gör och hur mycket de än försöker skrämma oss!

De tar varje tillfälle i akt, säger premiärministern, att de är oförmögna att ta itu med det kurdiska problemet på ett fredligt sätt. Samma PM tillade att fängelserna kommer att bli mer och mer trånga. Detta är utan tvekan ett sätt men det är den grymma vägen, som han själv vet alltför väl, inte leder till någon lösning.

Vi har inte några verktyg förutom våra pennor. Hela världen har sett vad som hänt med de som skriver och dem som slaktades med napalm bomber och kemiska vapen. Statsministern får inte glömma att hans tid kommer hans också!

Vi är vana vid dessa påtryckningar men vi kommer att fortsätta på vår väg utan att ta ett enda steg tillbaka eftersom vi vet att bara sanningen kommer att segra i slutändan…”

Kurdaktuellt.se