Ett flertal tyska jurister har yrkar på ett gripande av Turkiets premiärminister Erdogan, tiotals turkiska generaler samt försvarsministrar p.g.a. det systematiska våld Turkiet utför mot den kurdiska befolkningen. Om berörda personer besöker Tyskland bör man gripa de anser juristerna.

Stämningsansökan som gick under rubriken statlig terror gentemot kurder lämnades in av advokaten Britta Eder och människorättsaktivisten och advokaten Heike Gesweid till den federala domstolen i Karlsruhe. Britter Eder yrkade på att de dokument de innehar klart och tydligt bevisar det statliga systematiska terror Turkiet utsätter kurder för .

Det finns en giltig internationell straffrätt i Tyskland. Enligt kapitel sju denna lag skall staten ge skydd till civilbefolkningen men om staten systematiskt överträder denna rätt skall åtalas.” Turkiska säkerhetsstyrkor har brutit mot krigets lagar.”

Likväl ställdes USA:s försvarsminister Donald Rumsfeld inför rätta för brott begångna i Irak. Vi behöver stöd ifrån den tyska opinionen för att slutfallet skall bli rätt. Åtalet innehåller tio olika brott som begåtts sedan 2003. Enligt de dokument vi förfogar över har det använts kemiska vapen många gånger och det pågår utomrättsliga avrättningar. Det senaste illdådet som berör 24 HPG (kurdiska folkarmen) frihetskämpar är inte inkluderad i åtalet och advokat Britta Eder har sagt att även dessa händelser skall tilläggas åtalet. I åtalet som lämnades in till federal domstolen har det yrkats på frihetsberövande för dessa personer vid besök i Tyskland.

Vänsterpartiets ledamot Harald Weinberg deltog i presskonferensen per video och hoppades på att rättsförhandlingarna skulle påbörjas redan imorgon. Framförallt finns det videoinspelningar som påvisar den nuvarande generalstaben Nejdet Özels deltagande i dessa rättslösa ageranden.

Utöver premiärministern Erdoğan finns även följande personer ur det turkiska nationella försvaret och det turkiska ministeriet; İsmet Yılmaz, Sabahattin Çakmakoğlu ve Mehmet Vecdi Gönül, Hilmi Özkök, Yaşar Büyükanıt, İlker Başbuğ, Işık Koşaner och Nejdet Özel.

Utöver nämnda jurister skrev ett tiotals framgångsrika tyskar under åtalsyrkandet.

Kurdaktuellt.se