För första gången har ett turkiskt universitet börjat undervisa examenskurser i det kurdiska språket.

Omkring 20 studenter har anmält sig för att få studera kurdiska vid Artuklu Universitetet i kurdiska staden Merdin (Mardin). Regeringen i Ankara börjat lätta på restriktionerna för användning av kurdiska sedan 2009 som en del av sina ansträngningar att ansluta sig till Europeiska unionen.

Kurderna utgör omkring en tredjedel av Turkiets befolkning och har i åratal kämpat för större rättigheter. Den nya grundkursen kommer att pågå i fyra år och omfattar både kurdiska språket och kurdisk litteratur.

Chefen för det nya programmet vid Artuklu universitet, professor Kadri Yildirim, berättade för tidningen Hurriyet: ”Den här staden är centrum för övre Mesopotamien och kurdisk kultur är en viktig del av detta. ”När kurdiska språkklasser skapas och när kurdiska används i grundskolan, kommer denna avdelning att bli ännu mer populär.”

Turkiets styrande Rättvise och utvecklingspartiet aviserade en rad initiativ för att förbättra rättigheterna för kurderna för tre år sedan, men har sedan dess kritiserats för att dra i dess fötter. Våld från staten mot civil befolkningen har fortsatt och turkiska nationalister har motsatt sig försöken att nå ut till kurderna.

Tiotusentals människor har mist livet under tre årtionden av strider mellan kurdiska frihetskämpar och turkiska säkerhetsstyrkor.

Kurdaktuellt.se