Varje år dör minst sju miljoner människor i världen på grund av hälsoproblem kopplade till luftföroreningar. 

Satellitbilder visar nu hur föroreningar minskat till följd av coronakrisen – och forskare har räknat ut att detta kan rädda fler liv än coronaviruset tar, skriver SVT Nyheter.

Utsläppen av den giftiga gasen kvävediox har minskat på flera håll i världen till följd av coronakrisen. Nu senast visar satellitbilder från rymden hur det tidigare giftiga moln av kväveoxid som legat över norra Italien tunnats ut.  

Även i Kina har haft samma typ av effekt setts vilket man upptäckt med hjälp av satellitbilder från Nasa. Det här beror på bland annat minskad trafik och när människor tvingades stanna hemma från fabriker så minskade utsläppen även från dessa.

LÄS MER: Här är 7 positiva besked i coronatiderna 

Minskad dödlighet kan bli fem procent

Enligt WHO dör minst sju miljoner människor i världen varje år på grund av luftföreningar. Forskaren Marshall Burke från Stanford University har gjort en uträkning som visar att bara i Kina kan coronaviruset förhindrat 1 400 dödsfall av barn under 5 år – och 52 000 dödsfall av människor över 70. 

Han får medhåll av svenske professorn i miljömedicin, Bertil Forsberg. Han säger till SVT Nyheter att om halterna av partiklar från industrier och trafik sänks under några månader är det sannolikt att minskningen i dödlighet kan bli mellan två och fem procent.

Miljoner dör av dålig luft

Det kan alltså väga upp mot dödsfallen från corona. Men han vill samtidigt betona att vi inte ska behöva ett coronautbrott för att få bukt med den dåliga luften.

– Det är snarare så att det upplyser oss om hur många dödsfall vi har på grund av dålig luft, det dör många miljoner människor varje år på grund av höga halter luftföroreningar, säger Forsberg till SVT.