ob

Obduktionen av de tre kurdiska kvinnliga aktivister i Paris avslöjar nya detaljer. Enligt rapporten ska en av kvinnorna ha fått fyra-och de andra två fått tre skott vardera i huvudet.

Avrättningarna ska ha skett någonstans mellan 18:00-19:00 onsdag kväll och 7,65 millimeters skott har använts. Om det har använts fler än ett vapen ska den kommande ballistiska rapporten visa. Enligt uppgifter ska förövaren/arna ha kommit in i lokalen (Kurdistans Informations Center) med lätthet trots att ingången är dubbeldörrad och bekodad.

Utredningens leds av Paris Kriminalens Antiterrorkontor och väntas ta cirka 15 dagar.

Vittnet (A) som var föst på plats uppger att när hon inte fick kontakt med ett av offren under kvällen uppstod oro. Varpå kontaktade hon i sin tur en annan (B) för att åka till lokalen och kolla om allt var som det ska. När de kom till lokalen ca 00:00 (natten till torsdag) upptäckte de att det lyser från ett av rummen inne i lokalen vilket var misstänksamt. Eftersom de hade kombinationen till ytterdörren men saknade nyckeln till innerdörren lyckades de inte komma in i byggnaden. Då ringde de en tredje person (C) för att få hjälp med det. C anlände till platsen men saknade nyckel. Då ringde de på grannarnas porttelefoner och under tiden kom C åt innerdörren med sin axel varpå dörren slogs upp. Då hade klockan hunnit bli 01:00.

De gick en trappa upp och möttes av en hemsk syn. Vittnet berättar följande: ”Det första jag såg var fötter, när jag gick framåt såg jag Rojbins (Fidan Dogan) ansikte. Det hade runnit blod ur hennes mun, ögonen var slutna och ansiktet hade stelnat. Rojbin såg ut att ha ramlat på knäna först och sedan fallit bakåt och hamnat på rygg. Fötterna jag såg vid ingången tillhörde Sara (Sakine Cansiz). Hon hade ramlat med ryggen vänd emot TV-bänken. Det fanns en resväska mellan dem. Kamrat Sara hade fallit åt sidan och stod lutat mot TV-bänken. Med stor sannolikhet blev hon skjuten medan hon gjorde i ordning resväskan. Flera plagg låg kvar på hennes knän än. Sedan såg jag Ronahi (Leyla Söylemez) hon låg med ansiktet mot golvet, hennes hår täckte över hennes ansikte. Det hade runnit blod från hennes nacke. Just då hörde jag ett skrik från A. A hade fått chock och sprungit ut på gatan /…/”

Kurdaktuellt.se