Ett litet historiastycke har skrivits. En framställan om folkmordsbrott begångna av Turkiet har lämnats in till internationella brottmålsdomstolen i Lahey, Holland idag kl 10.30 lokal tid.

Turkiet kommer nu för första gången i dess historia bli prövad för folkmordsbrott i internationella sammanhang.

Framställan lämnades in av Antifolkmordskommitte Dersim 37-38 och Kommittén för Dersims återuppbyggnad. Den är undertecknat av bl. a  flera internationella advokater. Med den 300-sidor långa anhållan vill initiativet åtala den nuvarande turkiske premiärministern Recep Tayyip Erdogan, den fascistiska kuppmakaren, Kenan Evren (arkitekten bakom den brutala kuppen på 80-talet) samt Turkiet som stat  för morden på 75 000 kurder under Dersimupproret 1937-38. Sammanlagt återfinns 81 personer som kommer att bli föremål för utredningar inom ramen för internationell straffrätt som reglerar åtal.

Framställan lämnades in av Kongra-Gel:s ordförande Remzi Kartal, KNK:s ordförande Tahir Kemalizadeh, Antifolkmordskommitte Dersim 37-38, Kommittén för Dersims återuppbyggnad, Aleviters demokratiska federation m.fl. Det uppger ANF.

Kurdaktuellt.se