Spänningen mellan Bagdad och Hewler ökar och senast igår inträffade sammandrabbningar mellan de båda sidorna då 13 personer dödades varav 12 var irakiska soldater.

Iraks premiärminister al-Maliki har varnat Kurdistans säkerhetsstyrkor att inte närma sig irakiska regeringstrupper. Det säger en militär talesman efter dödliga sammandrabbningar i södra Kurdistan (norra Irak).

Premiärminister Nuri al-Maliki:
”De irakiska styrkorna kommer inte att ändra sina positioner eller sitt förhållningssätt”, uppger AFP.

Varningen kom som ett svar på utposteringen av tusentals kurdiska peshmergatrupper från den autonoma kurdiska regionen som förstärkning till den omtvistade Tuz Khurmatu regionen. I Tuz Khurmatu vittnades det om våldsamma sammanstötningar mellan kurdiska peshmergastyrkor och irakiska Tigris operations styrkor.

Sammanstötningarna bröt ut i Tuz Khurmatu distriktet i Salahaddin provinsen, när irakiska soldater försökte hitta ett hus som sägs tillhöra Göran Najam, som är medlem av Patriotiska Union av Kurdistan, PUK. Iraks president Jalal Talabani, är den nuvarande ledaren för PUK.

Massoud Barzani, president i Kurdistans regionala styre (KRG) har tidigare sagt att bildandet av Tigris operations styrkor är en viktig orsak till instabilitet och går i stick och stäv med tillämpningen av artikel 140 i den irakiska konstitutionen. Vidare sade han att bildandet av Tigris Operations Styrkor hotar kurdernas och deras samexistens i de omtvistade områdena.

Iraks premiärminister Nuri al-Maliki betonar att ”rörelsen av den irakiska armén bör vara fri på varje tum av irakisk mark, oavsett provinser eller territorier, har ingen rätt att motsätta sig detta”, och beskriver den kurdiska peshmergastyrkorna i omtvistade områdena, som ”rättsligt och konstitutionellt olaglig”.

Masoud Barzani sade på lördagen att, ”Regionen är beredd att försvara sig och jag har beordrat peshmergasäkerhetsstyrkorna i högsta beredskap. Samtidigt manade jag våra styrkor till att visa återhållsamhet mot provokationer men vara redo för att möta alla aggressiva handlingar”.

Amerikanska styrkor har spelat en samordnande roll mellan kurdiska och arabiska styrkor i det omtvistade området. Då bestod styrkorna av amerikanska, irakiska soldater och av kurdiska peshmergastyrkor. Men de amerikanska trupperna drog sig tillbaka från Irak förra året.

Kurdaktuellt.se