Kurdistan demokratiska parti (KDP) vicepresidenten Nechirvan Barzani kom till Hewler (Erbil) internationella flygplats på torsdagskvällen. Hans återkomst förväntas återuppta samtalen om rotation nyckelposter i den kurdiska regionala regeringen (KRG).

”Barzani var utomlands i en personlig resa och har nu kommit hem”, uppger Sarbaz Hawrami som är chef för Barzanis kontor för lokala medier, och tillade ”Hans återkomst betyder inte nödvändigtvis att han är tillbaka för något specifikt.” Utan att kommentera huruvida om han har bestämt att acceptera posten som premiärminister i Kurdistans regionala regering – ett ämne som just nu diskuteras mellan de två styrande partierna i KDP och PUK.

Enligt överenskommelsen mellan PUK och KDP, bör den senare ta över premiärminister posten till följd av nuvarande premiärminister Barham Salih av PUK.

KDP:s talesman Jaafar Ibrahim förklarade att hans parti definitivt kommer att ta posten tillbaka, eftersom de har avtalat med sina PUK bundsförvanter. Han försäkrade att Nechirvan Barzani är partiets enda kandidat men Barzani har ännu inte offentligt meddelat sitt beslut. KDP politbyrån Kakameen Najjar konstaterade att hans parti har väntat på Barzanis återkomst och att han fortfarande är den enda kandidaten.

Barzani var premiärminister i KRG:s femte kabinettet, som också leddes av KDP och PUK; roterande nyckelpostsystemet fanns inte i det kabinettet, som PUK kompromissade om och frågade Barzani att fortsätta sin tid till valet 2009.

Kurdaktuellt.se