Över 40 personer har gripits efter turkiska polisens senaste razzior i samband med den så kallade KCK (Kurdistans Samhällsunions) operationerna. Antalet gripandena kan komma att öka uppgavs det.

Aktionen inleddes av Konstantinopels 10:e special auktoriserad högbrottmålsdomstolen och involverade razzior i städerna Adana, Ankara, Konstantinopel, Mersin, Dersim, Smyrna, Batman, Amed (Diyarbakir), Sert (Siirt), Riha (Urfa), Gridax (Agri), Wan (Van), Mus, Colemerg (Hakkari) och Merdin (Mardin).

Fred och Demokrati Partiets (BDP) lokaler, konfederationen för offentlig anställda, fackföreningsinternationalens (KESK) huvudkontor, mänskliga rättigheter organisationen (IHD), utbildning facket (Eğitim Sen), kurdiska föreningen Kurdi-DER, solidaritet med fångar Familjer föreningen (TUHAD- DER), Dicle Firat Kulturcentrum… alla de utsattes för razzior av turkisk polis som också konfiskerade alla dessa institutioners arkiv. Totalt 123 platser i 17 provinser plundrades under operationerna.

Här är namnen på de personer som har tagits i förvar:

I Konstantinopel- BDP:s Zeytinburnu Bransch ordförande Nezir Erdemli, BDP:s Stad befattningshavare Doğan Çiftçi och Nazire Gunes, Esenyurt medordförande Safak Özanlı och Ilyas Demir, Esenyurt Bransch verkställanderåd Tahsin Karçık; Esenyurt Branch medarbetare İsmail Çelik; Bağcılar Branch medordförande Zekiye İlbasan; Pendik Branch vice ordförande Kemal Dülger; Esenler tidigare ordförande Celal Alphan, BDP Center utbildningsnämnd medlemmen Berat Birtek, BDP medarbetare Ramazan Yildiz, Neslihan Güner, Bişar Uzun, Riza Taşdelen, i Smyrna-Bornova- BDP Branch verkställande Fuat Aras, i Amed- ”Utbildning Branch medlemmen Gülsüm Çelik; Amed BDP medarbetare Zeki Arşimet, i Dilok- BDP:s tidigare ordförande Meryem Akgül, i Mersin- Resul Aşkan och BDP sällskapets medlem Gulistan Balkaş, i Muş-BDP församlingen medlem Emrullah, i Cewlig (Bingöl)- inom jordbruket Dogubeyazit kommunfullmäktige Nazan Bağlan Sogut, i Ankara- KESK Konsult Ismet Aslan, BDP vice medordförande och tidigare Wan viceordförande Fatma Kurtulan, tidigare BDP centralkommitténs ledamöter och före detta ordförande för pro-kurdiska partiet DEHAP Tuncer Bakırhan, BDP medarbetare Mahmut Polat och DİHA Ankara reportern Murat Çiftçi.

Alla dessa människor som omhändertogs överfördes till Konstantinopels polishögkvarter, KESK medlemmen Sevgül Tutaş släpptes efter polisförhör i Bursa-Gemlik.

Kurdaktuellt.se