I renoveringarna som genomförs i och kring JITEM:s (Gendarmeriets Underrättelse och Terrorbekämpning) högkvarter och som också var en sluten fängelse och i drift för förhör, tortyr och avrättningar av kurdiska politiska fångar mellan åren 1993-199 påträffades vad som tros vara människoskelett och ben.

Amed: Efter fyndet av människoskelett startade åklagaren en utredning om fallet. Åklagaren menar att antalet fynd kommer att öka och uppgav att yppandeförbud tillämpas i utredningen. IHD:s Amed (Diyarbekir) sekreterare, Raci Bilici, sade att anhöriga till saknade måste lägga fram en anhållan för att möjliggöra en eventuell grävning.

Ministeriet för kultur och turism utförde renoveringen av det historiska fortet när fyndet upptäcktes efter ett kanalöppningsarbete. Händelsen rapporterades till polisen varpå man samlade in benen i säckar och skickade de till rättsmedicinska institutet. Åklagaren startade sedan en utredning.

I området runt det historiska komplexet förutom domstolsbyggnader fanns även JITEM:s högkvarter och en sluten anstalt där fångarna utsattes för tortyr och avrättningar. Efter fyndet kom IHD:s sekreterare, Raci Bilici, och träffade både anhöriga till saknade och myndighetspersonal för att sätta igång en ofattande utgrävning av området.

Bilici: ”Hade det inte varit en massgrav skulle vi kunnat följa vanlig praxis men det är kroppar som dumpats på påfå och vi ska ta reda på hur de har avrättats, under vilken period det har skett och varför det har ägt rum!”

Kurdaktuellt.se