För en stund sedan nåddes vi av nyheten om att kurdiska folkets röst utåt, Roj-TV, inte stängs ner, det har stadsdomstolen i Köpenhamn beslutat om.

Rättegången hade startats sedan justitieminister Lars Berfoed efter fem års utredning väckt, genom stadsåklagaren, åtal om terrorism, med stor sannolikhtet efter turkiska påtryckningar. Att Roj-TV propagerade för PKK och att Roj-TV var PKK:s språkrör etc. var huvud anklagalserna. Nu har alltså, tack vare Roj-TV advokatens framläggning av bevis från Wikilake där överenskommelsen mellan Turkiet och USA framgick samt förre Roj-TV chefen Zanoozis erkännande om den turkiska ich iranska underrärrelsetjänsten hot och trakasserier, hade skakat om bevisbördan till Roj-TV:s fördel.

Enligt beslutet finns det ingen laglig grund för att återkalla sändningslicensen samt för att konfiskera Roj-TV:s förmögenhet på 20 miljoner euro. Däremot dömdes TV-kanalen till att betala en skadestånd på 65 tusen danska kronor för brott mot antiterrorlagarna.

Journalisten Ferda Çetin sade: ”Bra och rättvist beslut.” Många medarbetare hade också samlats utanför domstolsbyggnaden för att visa sitt stöd. När beslutet kom firade många…

Kurdaktuellt.se

Rättelse: Bötesbeloppet är inte engångsbelopp på 64 tusen Dkk utan 65 tusen Dkk för varje dag, från o m vilken dag är oklart än så länge. Sammanlagt talas det om 700 tusen euro.