”Det här är en massaker och den begicks av en stat”, säger frivilligorganisationer i en rapport om händelserna i kurdiska Roboski. Roboski händelsen i Sirnex provinsen i norra Kurdistan (östra Turkiet) rubricerades som en massaker i en rapport skriven av många frivilligorganisationer.

Organisationen för mänskliga rättigheter (IHD), Moderna lagar organisationen (CHD), Stiftelsen för mänskliga rättigheter i Turkiet, (TİHV), Montering av Fred i Turkiet, Förbundet för revolutionära arbetare och fackföreningar, (disk), Konfederationen för tjänstemännens fack (KESK) och Turkiska medicin organisationen (TTB) bildade en delegation för att utreda händelsen i Roboski där 35 bybor bombades till döds av Turkiet den 28 december 2011.

Enligt delegationens rapport visade att händelsen måste kallas en massaker eftersom den fullbordades utan något rättsligt förfarande och orsakade nästan tre dussintals människors död. Delegationen pekade också försummelse av myndigheter som också orsakade dödsfall genom att stoppa ambulanser som var på väg till brottsplatsen. Några av de skadade, säger i rapporten, att vissa dog genom frysning på grund av försenad medicinsk hjälp.

Enligt IHD ordförande Öztürk Türkdoğan var massakern planerat och utfördes utan förvarning. Ingen bybo hade pistol eller något annat vapen på sig. Avlidna bybor var kända sedan tidigare av säkerhetsstyrkor eftersom de alltid hade använt samma väg. Det tyder på att FN och mänskliga rättigheter institutioner, Europeiska rådet, behöver utreda fallet och Türkdoğan påpekade också att ansvariga måste avgå.

Förutom delegationen, släppte en annan icke-statlig organisation, Rättsliga plattform för broderskap (KIAP) resultaten av sin oberoende utredning och underströk att det finns en massaker som förövats av den stat som måste be om ursäkt för det kurdiska folket. Kurdiska Fred och demokrati Partiet (BDP) ordförandena Selahattin Demirtas och Gültan Kışanak var också kritiska till premiärministern Erdogan för att denne inte tagit sitt ansvar på grund av militärens dödliga misstag och bett det kurdiska folket om ursäkt.

Reaktionerna mot massakern fortsatte i dag i Colemerg (Hakkari), Gridax (Agri), Wan (Van), Batman, Ankara, Istanbul, Merdin (Mardin) och i några av deras distrikt också.

Kurdaktuellt.se