Två personer som tros tillhöra HPG (folkets försvarsstyrkor) avrättades av turkisk polis i Amed (Diyarbekir) i norra Kurdistan (östra Turkiet) på öppen gata efter att båda hoppat ner från tredje våningen för att undkomma granater som kastades in av polisens insatsstyrka.

Två personer dödades i det som beskrivs som ren avrättning på öppen gata i Amed i norra Kurdistan tidigt i morse efter ett tips om att PKK medlemmar ska ha uppehållit sig i en lägenhet.

Trots polisens motstridiga uppgifter om att det har förekommit eldstrid och dessa personer ska ha dött i samband med striden finns det nu ögonvitten som berättar något helt annat.

Ögonvittnet berättar följande: ”Polisen kastade först in handgranater genom fönstret sedan gick två personer till balkongen och när de förstod att de skulle dödas hoppade de ner. De hade bara träningsoveraller på sig, något annat syntes inte till. Polisen närmade sig dem och sade skjut de i huvudet varpå de blev avrättade. Lite senare spolade polisen av gatan och bytte tomhylsornas plats för att ge sken av att det har förekommit eldstrid.”

Det är vanligt i Turkiet att polisen avrättar misstänkta gerilla medlemmar innan åtal väckts.

Kurdaktuellt.se