Tisdagen den 20 december 2011 genomförde turkisk polis omfattande razzior mot flera kurdiska och vänsterinriktade mediala verksamheter i flera städer i Turkiet.

Tillslaget var riktat uteslutande mot kurdiska och vänster inriktade tidningar. Polisen genomsökte t.ex. nyhetsbyrån Dicle, dagstidningen Özgür Gundem, Gun tryckeri med flera som är kurdiska och la beslag på kasetter, hårddiskar, bilder och datorer, minst 40 journalister blev också gripna.

AKP regeringen har intensifierat sina politiska operationer under de senaste månaderna mot kurder och andra intellektuella, isynnerhet mot journalister. Journalister som kritiserar regeringens politik anklagas omgående för att samarbeta med Kurdiska Samhällsunionen, KCK.

Nästan 7000 personer har arresterats och väntar nu på rättegång för att ha skrivit texter på kurdiska eller blivit medlemmar i ett prokurdiskt parti eller t.o.m. i någon fredsorganisation. Förutom dessa har 3 895 personer häktats och kommer med stor sannolikhet att dömas till fängelse eftersom dessa har använt sig av åsikt/yttrande- och tryckfrihet rätten.

Plattformen “Frihet för journalisterna” utgörs exempelvis av 25 olika journalistförbund vilka har enats för att tillsammans anordna kampanjer.

Så sent som den 31 mars 2011 satt 68 mediearbetare i fängslig förvar, av dem är 61 häktade än och 7 blev dömda. Antalet journalister och mediearbetare som riskerar fängelse eller böter är över 2000 och drygt 4000 utredningar pågår fortfarande mot journalister.

Vi journalister med rötterna i den del av Kurdistan som är ockuperad av Turkiet kräver ett omedelbart frisläppande av alla fängslade journalister. Vi uppmanar också att den svenska regeringen ska bryta tystnaden och börja försvara demokratins grundpelare, pressfrihet, som kränks å det grövsta av Turkiet just nu.

Kurdaktuellt.se