I Jordbävningen spår i Wan (Van) i norra Kurdistan (östra Turkiet) kommer det uppgifter om att turkiska myndigheter delar ut färdiga trähus till AKP-vänliga väljare medan gamla och slitna tält delas ut till människor som tros stödja det kurdiska Fred och Demokrati Partiet, BDP!

Jordbävningen som inträffade den 23 oktober 2011 med magnituden 7,2 på Richterskalan som hade sitt epicentrum i Edremit nära Wan orsakat enormt materiel förödelse. Cirka 700 människor hade mist livet till följd av det och flera tusen skadadats allvarligt. Många blev hemlösa och lever därför i undermåliga hus och gamla tält idag och på så sätt försöker de uthärda vardagens tuffa omständigheter. Tusentals vilka inte mäktade med att stå ut med den outhärdliga situationen lämnade Wan och utvandrade västerut i hopp om att finna ett drägligare liv.

Nu när det har gått cirka 2,5 månader ser det ännu mörkt ut för de som är kvar. Därför att turkiska myndigheter som har det yttersta ansvaret åsidosätter hela regionen eftersom de drabbade består uteslutande av kurder. AKP-regeringen som tackade nej till utländsk hjälp som erbjöds direkt efter jordbävningen är skyldiga till att så pass många människor miste livet. Det är de första dygnen efter jordbävningen som är mest kritiska när det är fråga om att rädda liv och AKP:s katastrof insatts sattes igång i snigelfart. Det var först efter kurdiska politikers press och utländsk uppmaning man kunde se en något snabbare handlingskraft.

Många byggnader hade rasat eftersom byggfusk är mer regel än undantag i dagens Turkiet. När jordbävningen blottade detta faktum åtalades många byggherrar men det kommer uppgifter också om att åklagarna mörklägger bevis för att dessa åtal inte ska leda till rättegångar. ”De döda är ändå bara kurder” är mentaliteten hos dessa tjänstemän.

En stor kollektiv diskriminering och bestraffning förekommer i synnerhet i Wan i Turkiet idag. Människor är förtvivlade och speciellt nu när det är minus grader är de i ännu större behov av hjälp utifrån.

Kurdaktuellt.se