En konferens om kvinnomord (femicide) kommer att hållas i Gamla Stan i Stockholm med deltagare som BDP parlamentarikern Sebahat Tuncel nu på lördag. Av den anledningen kommer kurdaktuellt.se bevaka konferensen och publicera bilder och en serie artiklar om femicide. Som en fj'är del av serien publicerar vi här nedan ytterligare innehåll som är til grund för konferensen.

Irans hotpolitik, avrättningar:

Kurdiska fångar som hotas av avrättningar i iranska fängelser:

Zeynep Celaliyan

Kurdisk kvinnoaktivist, född 1982 i Mako,. Hon ville vara kurdiska folket röst i kampen om friheten. Hon stod emot all förtryck från Ahmadinejads tyranni men arresterades i Kirmansah 2008. Även hennes rättegång varade i sju minuter och som förväntat blev domen återigen avrättning. Såhär skildrade hon det hon upplevde i sitt senaste brev adresserat till sin familj den 26 oktober 2009:

”Jag är en kurdisk kvinna och är 27 år gammal, jag sitter i iranskt fängelse som politisk fånge. Just nu lever jag under outhärdliga förhållanden och torteras ständigt. En marionett rättegång inrättades och jag dömdes till döden, de anklagade mig med att vara fientlig mot Gud. Jag har inte ens haft rätten att välja en försvarare. Domarna skrek åt mig och sade att jag kommer att dö precis som alla andra fiender till Gud. Jag ansökte av domaren om att få träffa min familj en sista gång, han sade bara att jag skulle hålla käften. Jag och alla andra politiska fångar väntar på hjälp från alla internationella organisationer som verkar för mänskliga rättigheter.

Hebibulla Letifi (elev):

Han arresterats 2007 för att ha medverkat till PJAK. Han dömdes av högsta domstolen till döden den 12 augusti 2008. I slutet av 2010 blev avrättningen uppskjuten, anmärkningsvärd är

att beslutet deklarerades just när Irans president Ahmadinejad befann sig i Istanbul för att delta i Ekonomiska Samarbetsorganisationens möte. Letifis anhöriga drabbades av regimens förtryck för att de verkade mot avrättningarna i Iran. Följaktligen arresterades 24 personer varav sju var Letifis anhöriga.

De andra kurdiska fångar som väntar för avrättning är:

Rustem Arkiy Enwer Rustemi Seyd Sami Huseyni Seyd Cemal Muhemedi Hebibulla Gulperi Pur Şerko Maarfi Mistefa Selimi Eyluyi Mehemed Emin Aguşi Reşîd Axkendî Ehmed Puladxanî Hesen Talî Îrec Mihemedi Mihemed Emin Abdullahi Qadir Muhammed Zade Eziz Mihemedzade

Forskning kring avrättning

Enligt människorättsaktivisterna avrättade Iran drygt 500 personer under de senaste två månaderna . De flesta fångarna får dödsstraff efter domstolsförhandlingar som varar bara ett par minuter. Det finns tusentals fångar som väntar på att bli avrättade i Iran.

På gatorna agerar polisen väldigt våldsamt. Miljontals kvinnor bestraffas för att de inte täcker sig enligt Islams regler, påstår sedlighetspolisen. Antalet människor som blir av med sina armar eller händer p.g.a. snatteri är helt okänd, likaså de som får piskstraff. Förutom avrättningarna förekommer dödsfallen väldigt ofta p.g.a. tortyren i fängelserna.

Två månader – 500 avrättningar

Siffror om avrättningarna som publiceras av regimvänliga internetsajter är förskräckliga, verkligheten är säkerligen ännu mer förskräckligare. Avrättningarna sker varenda dag. Enligt rörelsen, Kampanj för Demokrati i Iran, avrättas flera personer varje dag i Vekil-Abad fängelset i Masad. Enligt en regimvänlig internetsajt har minst 200 människor avrättats enbart i detta fängelse. Internetsajter som opponerar mot regimen anger att siffrorna gällande avrättningarna är mycket högre än siffrorna som uppges.

250 tusen ungdomar lever under hot

Medan man i Väst försöker rädda dödsdömda Sakine och 18-årige Ibrahim Hamidi, avrättar regimen i Iran flera människor dagligen i Vekil-Abad och i andra fängelser.

Dessutom cirka 250 000 andra politiska fångar, de flesta ungdomar, skall fortsätta att leva under dödshot. Snittåldern för fångarna som avrättas i Iran är strax under 28.

Det finns ingen information om hur många har avrättats i Iran sedan revolutionen 1979. Men det talas om att minst 2000 avrättade kvinnor. Det finns än idag tusentals kurdiska kvinnor i iranska fängelser som väntar på att bli avrättade. De flesta kvinnliga fångar blir våldtagna innan avrättningen.

Kvinnor drabbas av orättvisor, tortyr, våld osv. inte bara i Iran utan i alla delar av världen likväl. Våldtäkter i Afrika, steningar i Saudiarabien, hedersrelaterade mord i Kurdistan och Mellanöstern och avrättningarna i Iran visar tragedin i kvinnans liv.

2000 kvinnor avrättades

Efter islamiska regimens maktövertagande led av Khomeini ökade avrättningarna av kvinnliga intagna i Iran. Enligt kvinnorörelsen i Iran som kämpar emot dödsstraffet har minst 2000 kvinnor avrättats mellan 1981 och 1990. 187 av avrättade var under 18 år och nio av dessa var under 14 år därtill var 32 av dem gravida. Enligt rörelsens egna uppgifter avrättades även en liten flicka på endast tio år!

En händelse som fick stor massmedial uppmärksamhet 1983var när 10 kvinnor vilka vägrade att konvertera till islam från Bahai religionen avrättades under en och samma natt. Bland dessa fanns även en sjuttonårig flicka!

Våldtäkt innan avrättningarna

Trots att Iran har skrivit under internationella avtal om barnens rättigheter, fortsätter regimen att avrätta barn. Eftersom regimen inte kunde motstå de internationella påtryckningarna har de funnit en listigare utväg, närmare bestämt låter regimen dessa barn vara kvar i fängelserna tills de har fyllt 18 år.

Det mest sannolika är att det begås omänskliga brott mot dessa barn, bl.a. våldtas flickor för att de ska förlora sin oskuld innan de dör. Enligt iranska konstitution skall alla jungfrur hamna i paradiset efter döden varför flickor våldtas innan avrättningen för att sista hindret för ”helvetet” skall borttages. Enligt den uppfattningen är en våldtagen flicka en ”smutsig” människa eftersom denne haft sex utanför äktenskap och därmed kan avrättas. En av dessa flickor var sextonårige Atifeh Recebi. Hon dömdes till döden för att ha handlat mot islamiska moralen enligt regimen. Eftersom hon var oskuld och endast sexton år gammal blev hon våldtagen och domstolen hävdade sedan att hon var 22 år gammal.

Kurdiska kvinnor som har fått dödsstraff Kurdiska kvinnor döms till döden med anklagelser om handlingar som ”smädar” hedern och moralen samt för ”politiska brott”. Zeyneb Celaliyan, Süheyla Kadiri, Zeyneb Beyazidi, Dr. Rüya Tilui och Şirin Elemhuli är några exempel på avrättade kvinnor.

Enligt rörelsen i östra Kurdistan (RMMK) som verkar för mänskliga rättigheter har 370 kurdiska fångar avrättats under föregående år av vilka två var barn och 11 kvinnor. P.g.a. förtrycket från regimen begick dessutom 50 kvinnor självmord, de flesta eldade upp sina kroppar. Regimen har även bommat igen 25 kurdiska dagstidningar samt flera veckotidningar och internetsajter.

Enligt rapporten från RMMK för 2008 har siffrorna gällande avrättningar och arresteringar stigits rejält. Rörelsen uppger att sammanlagt 370 personer avrättats och ytterligare 237 väntar på arkebusering. 55 av dessa avrättningar skedde på offentliga platser inför folkmassorna. Av 125 arresterade har elva kurdiska kvinnor avrättats, sex av de genom hängning och fem genom stening.

Tidningsklipp

En 13 årig flicka dödades genom stening på en offentlig plats den 27 oktober 2008 i Kismoya i Somalia. Steningen ägde rum på en fotbollsarena med flera tusen människor som åskådare. Massmedier i ”Väst” var döva och blinda inför händelsen, istället talade hela världen om USA:s president Barack Obama och hans valseger. Regionen där händelsen ägde rum styrs sålunda med sharialagar och den 13 åriga flickan som skulle hälsa på sin mormor blev där våldtagen av tre män. Eftersom det tolkas som sex utanför äktenskap (otukt) och gärningen är därför skäl till dödsstraff i det berörda området. Hon grävdes då ner upp till halsen på en fotbollsarena och stenades sedan till döds av hundratals män.

Daily Times 14 november 2008

Palestinsk kvinna grävdes levande

En palestinsk kvinna grävdes ner levande av sin egen far. Han påstod att han gjorde det för att ”rentvå familjens heder.” Den 70-årige mannen erkände att han dödade sin dotter som var 24 år gammal. Polisen konstaterade efter granskningen av fallet att han knöt henne om händerna och benen innan han grävde ner henne. Polisen misstänkte även att hennes fyra bröder hjälpte till med mordet och arresterade dem för att utreda fallet.

Hedersrelaterat mord som döljs

Maha 18 år gammal, försökte fly från bordellen som drevs av hennes egen familj. Hon mördades av hennes egen bror för att ”rentvå familjens heder” övriga familjemedlemmar tystades och sanningen undanhölls.

Enligt kvinnorörelser i Jordanien dödas tusentals kvinnor varje år, de flesta dödas av män inom familjen kopplat till heder för att ge mord en legitimitet. De konstaterar vidare att exakta siffror för morden är okända eftersom de flesta mord inte uppdagas. Under 2008 har cirka 20 kvinnor mördats i Jordanien under benämningen ”rentvå familjens heder ” och dessa mord döljs systematisk av det patriarkala samhällsstyret i landet.

Al arabistan 2 eylul 2008

Israa Tazalbeh från rättsmedicin, fastställde att Maha mördades av sin bror för att hon vägrade att bli prostituerad. Mördarens belastningsregister visade att han var en narkoman som drev en bordell i Jordaniens huvudstad Amman. Hans försvarstal byggdes på att han

mördade henne för att hon smutsade familjens heder. Eftersom samhällsstyret är patriarkalt och männen har total dominans i landet dömdes han enbart till två års fängelse.

L'orient le jour 1 eylul 2008

Enligt FN dör ca 5000 kvinnor och flickor som hedersrelaterade mord varje år runt om världen, d.v.s. tretton offer om dag.

”Kampanj mot hedersrelaterat våld och mord” av internetsajten ICHAK. http://www.stophonourkillings.com/index.php

Det bör även understrykas att tusentals kvinnor i Saudiarabien, Iran, Afghanistan osv. begår självmord för att undvika att begravas levande, stenade eller våldtagna.

· Ahvaz Nisan, grävdes ner levande av sin egen far i Ahzaw (Iran) 2007.

· Sana Ali 17 år, mördades sin egen man i Manchester (Storbritannien).

· Bakhtawar mördades av sin egen bror i Thul Taluka'da (Pakistan) den 14 maj 2007.

· Sahar 24 år, mördades av sin bror i Aleppo (Syrien) den 24 maj 2007.

· Amaj Shakiba Sanga 22 år, mördades av sin far den 31 maj 2007.

· Nazir Ahmed 18 år, mördades i Sukkur (Pakistan) den 10 juni 2007.

· Hülya Taş och hennes bror Ömer Karaboga mördades av familjmedlemmarna, juni 2007.

· Khairan, mördades av sin man med en yxa (Pakistan).

· En kvinna, namn okänt, mördades av sin man i Köln (Tyskalnd) juni 2007.

· Zaibun Nisa mördades av sin far i Jundo (Pakistan) den 19 juni 2007.

· Ronak Khalel Abdullah 23 år, mördades i Badarash (södra Kurdistan) den 12 juli 2007.

· Shabnam 22 år, mördades tillsammans med sina barn i Hundjarwal (Pakistan) den 15 juli 2007.

· Yasemin K. mördades av sin egen far i Riha (norra Kurdistan) juli 2007.

· Najma knivhögs av sin man i Kaheri (Pakistan) den 21 juli 2007.

· Sara Jaffar Nimat 11 år, mördades i Xaneqin i (norra Kurdistan) den 3 augusti 2007.

· Hameeda mördades av sin bror i Jamra (Pakistan) den 5 augusti 2007.

· En kvinna, namnet är okänt, 47 år, mördades tillsammans med sin dotter för att hon ville skilja sig från sin man den 11 augusti 2011.

· Saroj 27 år gammal, mördades i Barot (Indien) av sin bror den 16 augusti 2007.

· Janna Bibi 22 år, mördades av sin farbror i Bangula Chang Khan (Pakistan) den 31 augusti 2011.

· Sakrina Rajeri mördades av sin man i Abdullah Rajeri (Pakistan) den 23 september 2007.

· En kvinna vid 25 års ålder knivhögs av sin bror för att hon lämnade sin man i Marka (Jordanien) oktober 2007.

· Sadia Sheick 27 år, mördades av sin egen bror i Charleroi (Belgien) den 24 oktober 2007.

· Nadia Ebu Amar 22 år, mördades mars 2008 (plats okänd).

· Yasmine Kef aya Edleb, mördades av sin bror november 2007 (plats okänd).

· En ung flicka mördades av sin egen far för att hon misstänkts att ha pojkvän, november 2007 (plats okänd).

· Amina 18 och Sarah 17 år, märdades av deras far i Lewisville i Texas (USA) den 1 januari 2008.

· Qaisha mördades av sin bror i Sadar (Pakistan) den 30 januari 2008.

· Yasmeen 33 år, mördades av sin bror i Shahadara'da (Pakistan) den 17 februari 2008.

· Samieh 14 år, stenades av sin far och andra familjmedlemmar i Zahedan (Iran) februari 2008.

· Okänt namn, 16 år, en ung flicka slängdes ner från balkongen i Malmö (Sverige) februari 2008.

Ovanstående namn utgör endast en bråkdel av de mördade kvinnorna runt om i världen. Det har visat sig att stening och avrättning är en del av förintelsemetoderna som tillämpas på kvinnor.

Därför att, konferensen som skall anordnas under namnet “Sätta stopp för förintelsen av kvinnor, stening och avrättningar” är samtidigt en kamp åt alla totalitära regimer som är fientliga mot kvinnor. Förintelsen av kvinnor är inte kvinnors öde, så betraktas

inte fallet av kvinnor. Kvinnor har, genom historien, gång på gång bevisat att de kan bryta patriarkala samhällssystemens kedjor som försöker binda dem och komma loss. Vår konferens syftar till att avslöja det sanna ansiktet av stening av kvinnor, avrättningar samt ett samarbete med internationella kvinnorörelser. Ett annat huvudsyfte med vår konferens är att framför allt kvinnor och den internationella opinionen med dess organisationer och domstolar skall officiellt betrakta steningar och avrättningar av kvinnor som omänskliga handlingar. Därtill fastställa i konstitutionen om att berörda länder som begår dessa brott mot mänskligheten ska bestraffas med nya radikala påföljder. Dessutom är konferensen en uppmaning till världssamfundet om att omedelbart sätta stopp för steningar och avrättningar av kvinnor som alltjämt förekommer i flera länder runt om i världen.

Med det som utgångspunkt syftar vår konferens till att stödja alla internationella rörelser som bekämpar steningar och avrättningar av kvinnor samt samarbeta med dessa rörelser för att kunna koordinera och på så sätt effektivisera kampen.

Konferensen syftar inte bara till att bekämpa steningar och avrättningar av kvinnor, den syftar även till att länder som begår dessa brott skall bestraffas eller i milda fall tillrättavisas.

Detta var fjärde och sista delen av serien i konferensen Stoppa Kvinnovåldet.

Datum: 3 december 2011

Tid: 10.00 -14:00

Plats: Bååtska rummet (Gamla Stan)

Munkbron 17, 8 tr.

Stockholm

Kurdaktuellt.se