Vi publicerar några utdrag från en intervju ANF har gjort med Özcan Kilic som tillhör Asrin Advokatbyrån vilka försvarar kurdiska folkledaren Abdullah Öcalan. Kilic talar om den senaste tidens arresteringar och den nya situationen i Turkiet.

– Vad är orsaken till gripandet av advokater anslutna till Asrin Advokatbyrån, vars främsta kund sedan 12 år är PKK-ledaren Abdullah Öcalan?

– Denna åtgärd har introducerats inom ramen för den statliga KCK-operationerna som riktar sig till alla kurder, inklusive kurdiska ledamöter, advokater, intellektuella och kurdiska BDP (fred och demokratiska parti) medlemmar. Anklagelserna mot jurister med hänvisning till att de har ett samband med en illegal organisation och/eller förmedlar Öcalans instruktioner, är faktiskt inte något nytt. I över 100 ärenden som inletts mot våra advokater hittills har staten presenterat inspelningar av alla deras möten med Öcalan som bevis. Med undantag för två fall har alla slutat med frikännandet av advokater. Om dessa anklagelser var riktiga, skulle de redan ha satts i fängelse. Med andra ord, kan inte denna operation ha utförts med den motiveringen idag. Enligt min mening har ett annat syfte.

– Vilken typ av ett syfte?

– AKP-regeringen har startat ett stort antal krig mot kurder. De människor som har varit häktade är inte bara advokater, men också BDP medlemmar, medlemmar av kvinnor föreningar och organisationer i det civila samhället, journalister, akademiker, författare och även ordförande i en Alewisk (en religiös gren av kurdernas urgamla gudalära Yazdanism) förening. Denna operation som har fått namnet KCK-operationen har pågått i 2, 5 år nu och är en helt politisk verksamhet som inte är grundad på något brott eller olaglig verksamhet. Faktum är att vi har väntat på den senaste operationen för två veckor sedan Habertürk (turkisk dagstidning) publicerade en målinriktad schema för Asrin Advokatbyrå och dess tryckavdelningar kommittén.

Dock är denna operation resultatet av en procedur som har utarbetats gemensamt av åklagaren och polisen med hjälp av ljud övervakning och avlyssning sedan februari 2010. Längs denna process, när den allmänna opinionen förväntade sig en vapenvila på sikt, höjde staten restriktionerna när det gäller möten på Imrali (ön där Öcalan sitter fängslad) och varken åklagaren eller domaren ansåg att de ”begått något brott”. Men i dag vill staten förhandla med Öcalan nu när han är helt isolerad från omvärlden.

– Vilken typ av förmåner kan staten förväntar sig av denna politiska isolering?

– De vill lösa problemet med aktörer de själva väljer. Detta är en typ av förtryck i drift. De anstränger sig för att bestämma en annan aktör, som Kemal Burkay (kurdisk moståndare till Öcalan) till exempel efter ha avyttrat Öcalans politiska ställning och ledarskap. I detta avseende ser vi nyligen Fethullah Gülen (turkisk fanatisk islamist) ger direktiv till turkiska staten i samband med den kurdiska frågan.

Kurdaktuellt.se