Presidenten träffade Irans ledare Ali Khamenei i Irans huvudstad Teheran för att diskutera utvecklingen i regionen.

Kurdistans regionala ledare Masoud Barzani besökte Irans ledare i Tehran förra veckan i syfte att stärka ömsesidiga relationer och samarbeten i regionen. Presidenten träffade Irans ledare Ali Khamenei för att diskutera utvecklingen i regionen och under mötet betonade båda parterna betydelsen av att stödja ömsesidiga samarbeten.

Barzani träffade även president Mahmoud Ahmadinejad och utrikesminister Ali Akbar Salehi under sin officiella tredagarsvisit. Vid ankomsten på lördag deltog president Barzani på en presskonferens med utrikesminister Salehi och tackade då Irans folk och ledning för att de stödde den kurdiska motståndsrörelsen i striderna mot Saddam Husseins regim.

Angående det nuvarande läget för det ömsesidiga samarbetet mellan Iran och Kurdistan, sa minister Salehi: ”Relationerna är mycket goda, handeln mellan länderna uppgår årligen till ett värde av 4 miljarder dollar. Vi kommer att fortsätta att arbeta för ett fördjupat samarbete.”

Som svar på frågan om de amerikanska truppernas tillbakadragande från Irak, och dess effekter på säkerhetsläget där, sa president Barzani, ”Jag tror inte att det blir några problem med säkerheten efter att trupperna ger sig av. Men diskussioner förs angående möjligheten att behålla några av den amerikanska arméns utbildare. Vi har dock inte kommit till någon överenskommelse ännu.”

President Barzani kommer inom kort att besöka Turkiet för att förhandla med turkiska ledare.

Kurdaktuellt.se