Det kurdiska Fred och demokrati partiet (BDP) medordförande Selahattin Demirtas och andra partimedlemmar anmälde sig själva idag i Konstantinopel i Turkiet och bad åklagaren att bli arresterade. De hänvisade till tusentals arresterade BDP medlemmar inom ramen för Unionen för Kurdistans gemenskaper (Koma Civakên Kurdistan, KCK) .

Konstantinopel: Inom ramen för ”jag kritisera mig själv” kampanjen som introducerades av BDP för att protestera mot KCK operationerna anmälde sig Demirtas och många andra befattningshavare inom BDP till Konstantinopels special auktoriserade åklagarmyndighet. BDP medlemmar menar att i sådana fall har de begått samma ”brott” begångna av människor som är häktade och är en del av KCK verksamheten. ”Om dessa åtgärder antagas som ett brott, och då har vi också begått samma brott”, gick det att läsa i framställan.

På journalisternas frågor efter rättegången, sade Demirtas att ”Vi går igenom en ömtålig process. Hundratals BDP medlemmar, chefer och valda politiker, akademiker och författare har gripits och sätts i fängelser. Vi kommer inte att acceptera detta orättvisa i tystnad. Vår kampanj kommer att sprida sig i alla städer och distrikt. ”

Bland de nyligen fängslade återfinns utgivaren Ragıp Zarakolu och professor i statsvetenskap Busra Ersanlı. Deras gripanden och efterföljande arresteringar väckte ilska från BDP samt grupper från det civila samhället både i Turkiet och utomlands.

I ansökan till domstolen framgår följande: ”Kontinuerlig frihetsberövande, gripanden och bestraffningar har utförts mot våra partimedlemmar och administratörer sedan den 14 april 2009. Jag har valt sida och fortsätter att göra det med alla aktiviteter som har genomförts av alla de människor som är häktade och var verksamma i KCK operationerna, inklusive parti administratörer, suppleanter, stolar och medlemmar i stad och landsting, medlemmar i kvinno-och ungdomsfrågor montering, människorättsförsvarare, fackföreningsman, journalister och akademiker. Jag anmäler mig själv. ”

Kurdaktuellt.se