Kurdiska HPG (Hêzên Paristina Gel, Folkets Försvarsarme) tog på sig ansvaret för kapningen av färjan Kartepe och meddelade att kaparen, Mensur Guzel, var varken beväpnad eller hade något explosivt på sig.

Behdinan: HPG bekräftar att färjan Kartepe som kapades den 11 november hade utförts av en av sina medlemmar Mensur Guzel (Sinan Azad). HPG uppgav att anledningen var att uppmärksamma isoleringen av den kurdiska folkledaren Abdullah Öcalan samt att han har utsatts för tortyr under de senaste 12 åren. HPG underströk att Guzel inte bar på några vapen eller sprängämnen och alla tänkbara försiktighetsåtgärder hade vidtagits för att förhindra skada civilbefolkningen på något sätt. HPG underströk också att aktionen har genomförts med det enda syftet att dra allmänhetens uppmärksamhet över isoleringen av Öcalan, och aldrig avsedd att skada eller döda någon.

Uttalandet fortsatte enligt följande: ”Detta mord (Guzel) är ett tydligt meddelande från turkiska staten. Förutom stora ansträngningar för att dölja syftet med aktionen till en början, felinformerades regeringstjänstemän liksom allmänheten med nyheten att ”kapare dödades eftersom han inte gav upp”. AKP-regeringen har återigen visat sitt rätta ansikte när det gäller att döda och blodsutgjutelse. Genom att döda en obeväpnad person som inte utgör ett hot, har staten än en gång konstaterat att den som försvarar kurderna och deras rättigheter kan dödas. ”

HPG uppger vidare att frihetskampen kommer fortsätta på ett lämpligt sätt mot AKP-regeringen och dess medbrottslingar som attackerar det kurdiska folket med alla dess fula knep som omfattar alla typer av förbjudna vapen.

Uttalandet avslutas med en uppmaning till det kurdiska folket och demokratiska och känsliga allmänna opinionen för att förstå syftet med aktionen, att Mensur Guzel menade väl och att man måste offra sig för Öcalans säkerhet och frihet.

Kurdaktuellt.se