Hundratals personer har hört av sig och berättat att de stoppats av turkisk polis när de försökt lämna förnödenheter till det kurdiska partiet BDP:s huvudkontor i Konstantinopel att skicka till jordbävningsdrabbade Wan (Van).

Konstantinopel: Efter jordbävningen som inträffade i söndags eftermiddag i Staden Wan och Ercis har den kurdiska befolkningen inte fått några hjälpinsatser ifrån regeringen dessutom försöker turkisk polis stoppa civila att skicka hjälp och förnödenheter till staden. I Umraniye nekas det inträde till de kurdiska institutionerna.

Tidigt imorse var Ercan Ekinci framför BDP:s kontor i Konstantinopel för att lämna förnödenheter att skicka till Wan, han stoppades dock av polis och ombads att gå hem med mina saker. Det är inte politiska partier eller andra institutioner som ska hjälpa de drabbade utan endast staten har den rätten sade polisen.

Dessa uppgifter bekräftades likväl av Kultur och Konst förbundet som även försökte skicka förnödenheter samma dag. BDP områdes ansvarige Mehmet Ali Calis uttryckte att han fått många liknande klagomål ifrån andra personer .

Mehmet Calis sa att man är medveten om att det enligt lag finns en begränsad möjlighet att som politisk parti utföra sådan hjälp och att man därför omgående skickar vidare de förnödenheterna till andra hjälp organisationer .Vi har inte direkt begärt sådan hjälp men när människor självmant kommer till oss och vill skicka hjälp borde det vara okej att ta emot och skicka till berörda organisationer för att stödja de drabbade.

När det gäller BDP:s kontor i Umraniye finns nu ett totalt förbud för medborgarna att vare sig besöka lämna förnödenheter eller att överhuvudtaget komma in. I provinsen Bagcilar finns det en totalkontroll av varenda kurd, varenda stödväska som kommer inspekteras noggrant innan det godkänns.

När en av lastbilarna som innehöll filtar, tält och andra förnödenheter stoppades för flertimmar lång inspektion utbröt ordväxling med polisen och en av lastbilsförarna fick till slut köra tillbaka förnödenheterna till det ursprungliga lagret och så hamnade han under tillsyn av polisen till på köpet, sa Calis.

Human rights organisation: Föreningen för mänskliga rättigheter lyckades samla in mat, kläder och andra förnödenheter av både kurder och andra lyhörda människor runtomkring. En stor lastbil med dessa varor kommer ikväll att åka iväg till Wan.

Kurdaktuellt.se