Antalet dödsoffer från jordbävningen i norra Kurdistan (östra Turkiet) har stigit till 366 personer, det sade tjänstemän för räddningsteamen som arbetar för att hitta överlevande under rasmassorna.

I jordbävningen som inträffade i söndags eftermiddag har hittills 366 personer konstaterats döda och minst 1300 är skadade. De skadade får inte den vård de behöver eftersom sjukhusen är illa medtagna av den kraftiga jordbävning som var på magnituden 7,2 richterskalan.

Folkmassan drog ut en två veckor gamla baby levande, samt en gravid kvinna och hennes två barn ur rasmassorna. Under tiden sov tusentals hemlösa i städerna Wan (Van) och Erciş i tält eller utanför för andra natten i rad.

Central regeringen som var sen med hjälpinsatserna och som dessutom tackade nej till hjälp från Israel, Armenien och Grekland lovar nu mer stöd till dem behövande.1200 tältar och mat är på väg för att levereras till regionen, sades det.

Överlevande och oppositionspolitiker har kritiserat regeringen för att inte ge tillräckligt med förnödenheter. Turkar själva skriver i flera nät-sociala forum om att regeringen inte ska hjälpa de drabbade som är kurder eftersom dessa kräver mänskliga och demokratiska rättigheter av Turkiet.

Senast en jordbävning inträffade i Wan var 1976 liksom i söndags med magnituden 7,2 på richterskalan och 3840 människor miste livet till följd av det.

Kurdaktuellt.se