En jordbävning med 7,2 magnituten på richterskalan inträffade igår söndag i staden Wan (Van) i norra Kurdistan (östra Turkiet).

Drygt 300 människor befaras ha omkommit, de flesta kurder, men dödssiffran väntas stiga. Just nu pågår räddningarbetet med att dra ut överlevande från rasmassorna. Många länder bl. a. Israel har erbjudit Turkiet hjälp med räddningsarbetet och sätta upp tälar samt dela ut mat men Turkiets premiärminister Erdogan har avböjt det. Det är oklart varför och räddningsarbetet till följd av går långsamt och de drabbade människorna blev tvungna sov ute inatt dels för risk för efterskalv och dels för att det saknades tältar. Sjukvården är också lammslagen i provinsen Wan p g a rasrisken i de dålig byggda sjukhusen.

Byggfusk är vanlig i Turkiet och byggherrar kommer oftast undan genom att muta sig fria.

Kurdaktuellt.se