Turkiets ÖB uppgav att de med 22 bataljoner som består av kommandosoldater, speciella förband, började utföra operationer både inom turkiska och in på den irakiska gränsen för att sätta igång en ”storstädning.”

Efter detta uttalande gick turkisk media längre in på egen hand. TV-kanalerna uppgav det som senaste nytt och nyhetsankarna berättade med stor entusiasm hur militären hade gått över gränsen till Irak med pensionerade generaler, Fetullahs (fanatisk turkisk islamist) kommissarier, PKK experter, AKP-CHP-MHP (turkiska partier) politiker gick från kanal till kanal och kommenterade händelsen.

Och framåt morgon timmarna gick firandet igång hos turkiska tidningar och följande stod på första sidorna i respektive tidning:

Akşam: Från luften och marken till Irak

Cumhuriyet: Markoperation med 22 bataljoner

Habertürk: Mördarna är inringade

Milliyet: Lägren är omringade

Radikal: Operation på fem olika platser i norra Irak

Star: Tills målen uppnås

Şok: Må gud vara med er

Taraf: 26:e operationen

Türkiye: Denna gång ska de utrotas

Vatan: Oförsonlig jakt i norra Irak

Yeni Çağ: Vänd inte tillbaka utan att ha gjort slut på dem

Yeni Şafak: Äntligen har operationen kommit igång

Zaman: Special operation i norra Irak

Enligt alla turkiska tidningar skulle det ha funnits en obarmhärtig jakt på kurdiska frihetskämpar och detta gick att läsa i så gott som alla tidningarnas första sidor. Att kurdisk gerillalägren är omringade, att turkiska soldater gått så långt som in i Qandil bergen för att genomföra operation ”storstädning” och det fanns t o m de som gav tipset om att de inte skulle vända tillbaka utan att alla kurder har likviderats.

En Cengiz Çandar som kommenterade en operation som ej har ägt rum och gjorde slut på PKK politiskt!

Men sedan talade vi med journalister som var på plats i norra Kurdistan (östra Turkiet) och i södra Kurdistan (norra Irak) samt HPG:s presskontaktcenter(kurdisk folkarme). Deras uppgifter var korta och koncisa: ”Läget är inte alls som Turkiets ÖB och deras premiärminister beskriver.”

Gerillans källa: ”Här existerar ingen onormal aktivitet, kamraterna är på sin vakt. Stridsplan flög över oss som de brukar och på dagen bombarderade de Zagros bergen men ingen marktrupper har synts till. Vi följer militärens truppförflyttningar.”

Vi frågade journalister på nollpunkten (gränsen mellan Irak och Turkiet): ”I Zagros och Xakurke kan man skönja någon aktivitet men det är inom militärposteringarna.” Det finns alltså inte en turkisk soldat som gått över gränsen ens en millimeter.

Vi frågade våra kolleger i södra Kurdistan: Abdullah Ramazan från Hewler uppger att enligt uppgifter från KRG och peshmerge finns det inga sådana operationer. Vi kollade också upp källorna i Yüksekova, Çukurca med omnejd och fick än en gång veta att något sådant existerar inte. Sedan gjorde Turkiets ÖB ett nytt uttalande!

Det är vanligt i Turkiet att dagstidningar publicerar nyheter som ännu inte inträffat i tron att det kommer att inträffa eftersom de får instruktioner från militären om det.

Kurdaktuellt.se