Libyens förre ledare Muammar Khaddafi är död, uppger den nya övergångsregeringen NTC. Han träffades av skott mot huvudet under eldstrider i ex-diktatorns hemstad Sirte. Kroppen fördes sedan till staden Misrata. Libyens övergångsregering planerar att begrava Muammar Khaddafi på hemlig plats, rapporterar tv-stationen al-Arabiyya.

– Han har tagits tillfånga. Han är skadad i bägge benen… Han har förts iväg med ambulans, sade NTC-företrädaren Abdel Majid till nyhetsbyrån Reuters.

Folkets firande över gripandet utbröt omedelbart landet runt, men det senare dödsbeskedet blev även delvis en besvikelse. Att få tillfället att ställa landets hårdföre ex-ledare inför rätta var något som många hade längtat efter.

I Tripoli blandades smällarna från skarpa skott när Tripoliborna gav sig ut på gatorna.

– Alla människor strömmade ut från sina hus och firar nu på gatorna, sade Abdulmejid Ermeli i telefon innan han för ett ögonblick överröstas av en automatkarbin som avfyras i glädje.

Nu är Libyen helt fritt från Khaddafi och hans regim. Det är en stor glädje, vi har fått befrielse efter 42 år, säger Shaban Elgale, oppositionell libyer som kom till Sverige som flykting 1982.

Bland de firande finns även Khaddafis forna anhängare och även om de glada minerna kanske inte är helt uppriktiga ser Abdulmejid Ermeli dem som ett tecken på att gamla lojalister accepterat läget. Nu börjar vägen mot försoning, Abdulmejid tror att även forna regimvänner kommer att accepteras.

– Jag tror att de kommer att förlåtas säger Abdulmejid Ermeli.

Den före detta översten och diktatorn fångades i sin födelsestad Sirte som tidigare under dagen tagits över av NTC-styrkor. Exakt hur allt gick till var fortfarande inte helt utrett på torsdagskvällen. Nato bekräftade att fordon tillhörande Khaddafi-lojala styrkor hade beskjutits nära Sirte av Nato-flyg under dagen. NTC-styrkor som varit med om striderna avfärdade dock bestämt att diktatorn dödats på det sättet. I stället ska ”kungarnas kung” ha hittats under genomsökning av staden.

– De hittade honom inne i ett stort rör, sade Fathi Bashagha, rådstalesman i Misrata, på telefon till TT.

– Han var där med några vakter, de sköt på varandra och Khaddafi skadades.