Den kurdiska BDP:s (Fred och demokrati partiet) ordförande Selahattin Demirtas sade följande, under presskonferensen som hölls efter BDP mötet i Cegerxwin Kultur Center i Amed (Diyarbakır), i norra Kurdistan (östra Turkiet):

”Bojkott beslutet som vi fattade med tanke på det politiska läget som rådde då, var ett motstånd, en attityd. Och idag känner vi behovet av att fastställa en ny attityd och hållning för den nuvarande situationen. Vi lägger stor vikt och uppskattar alla uppmaningar till oss om att återvända till parlamentet, särskilt av DTK (Demokratiska samhällspartiet kongressen) och kongressen.”

”I detta skede, för att försvara fred mot krig mer kraftfullt, för att ge ett parlamentariskt stöd till vårt folk som motsätter mot angrepp, för att vara sann mot det löfte vi gav till alla sociala delar av samhället, att stärka motståndets front mot politisk verksamhet och bidra till kampen för att garantera frihet för Hatip Dicle och alla arresterade politiker, har vi beslutat att delta i det parlamentariska arbetet f o m den 1 oktober, som ett politiskt motståndsdrag finner vi det vara det rätta.”

”För att öppna vägen för demokratisk politik och att åter föra förhandlingar mer hälsosamt vill vi med vårt beslut förvandla till ett bra tillfälle för alla berörda kretsar och vi alla vill agera rationellt och för att kompensera för de möjligheter till fred som har missats hittills.”

”Som Labour, demokrati och frihetsblock, anser vi att vi är redo att möta alla de utmanande processer i den kommande perioden och vi vet att vi kommer att ta till oss självkritik, eftersom vi må ha haft brister under den senaste perioden .”

Kurdaktuellt.se