Det kurdiska BDP (fred och demokratiska parti) meddelar att partiets parlamentsgrupp sammanträder på onsdag för att avgöra om partiet bör inträda in i det turkiska parlamentet.

BDP har bojkottat parlamentet i protest mot Turkiets internering av sex nyvalda kurdiska parlamentariker, inklusive beslutet att beröva Hatip Dicle hans mandat.

Hatip Dicle dömdes till fängelse: Hatip Dicle valdes i Amed (Diyarbakir) den 12 juni 2011. Han dömdes under 2009, genom Turkiets strikta terrorparagraf till ett år och 7 månaders fängelse för ”spridning av propaganda för Kurdistans arbetarparti, PKK.”

Efter valet, flera BDP medlemmar visade sitt stöd för Dicle, inklusive Sirri Sureyya Önder, som sade att de ”övervägde att bojkotta parlamentet” om Hatip Dicle inte släpptes.

BDP har haft flera s.k. ”sitt aktioner” i Turkiet, i protest mot att det undantas från Hatip Dicle hans parlamentariska mandat. Hatip Dicle har tidigare avtjänat ett fängelsestraff på tio år i Turkiet, bland annat för att enbart ha talat kurdiska.

Kurdaktuellt.se