Iran kommer att hänga en tonåring offentlig, eftersom han är dömd för att ha dödat en populär kroppsbyggare. Dödsdomen bör omvandlas, säger Amnesty i ett uttalande.

Amnesty International vädjade på tisdag till myndigheterna i Iran om att omvandla dödsdomen mot en 17-årig ​​pojke som dömts för mord ”Iran starkaste man”. Avrättningen är planerad att äga rum onsdag. Amnesty påpekar att Iran är ett av de länder som har undertecknat FN-konventionen och har därför åtagit sig att inte avrätta personer under 18 år.

Amnesty, Iran respekterar inte FN konventioner: Som planerad kommer Alireza Molla-Soltani hängas offentligt i staden Karaj, väster om huvudstaden Teheran.

– Det faktum att Iran har beslutat att genomföra avrättningen av en 17-årig​​, visar hur lite respekt myndigheterna har till de internationella normer för mänskliga rättigheter, säger Hassiba Hadj Sahraoui, biträdande chef för Amnestys Mellanöstern och Nordafrika.

– De iranska myndigheterna måste leva upp till sina internationella åtaganden, upphäva dödsdomen och ompröva målet mot Alireza Molla Soltani, säger hon.

Iran är ett av de länder där det avrättas flest människor i världen per år, många av de är kurdiska frihetskämpar som tillfångatagits av iranska armen.

Kurdaktuellt.se