183 akademiker, intellektuella, författare och politiker som uppmanades av DTK, BDP, HAKPAR och KADEP att samlas i Amed (Diyarbekir) för att delta i kurdiska konferensen som äger rum i morgon.

Denna konferens har för avsikt att ena kurder i norra Kurdistan (östra Turkiet) inför en annan konferens som planeras att hålla i södras Kurdistan (norra Irak).

Efter uppmaning av Demokratiska samhällskongressen (DTK), BDP, HAKPAR, KADEP:s samtal med kurdiska organisationer och institutioner, politiker, intellektuella, journalister ska det samlas morgon för ”nationell enighet” som dagordning i Amed. Att för första gången i historien samlas för att skapa nationell kurdisk enighet i Turkiet, Iran, Irak och Syrien kommer kurdiska organisationer och institutioner från dessa länder att finnas på plats innan den nationella konferensen som hålls imorgon vid konferensen i Amed.

Kurdernas sociala, politiska, ekonomiska och kulturella status inom dessa länder och vikten av nationell enighet ska diskuteras . Kurder med konferensen vill säkerställa enhetligheten av kurderna och den kurdiska frågan i en anmärkningsvärt demokratisk lösning.

I konferensen ska enigheten bland kurder i Turkiet, kurdernas gemensamma förslag om den nya grundlagen samt kurdernas politiska status diskuteras. I den nationella konferensen ska ämnen som kommer upp på dagordningen debatteras. Slutsatsen av varje debatt ska föras över till en kommission där varje representant finns med för att skapa kontinuitet i arbetet för nationell enighet. Dessutom resultaten av diskussioner ska föras i bokform.

Konferensen med benämningen, ”Kurdistani i Turkiet Konferensen” tillsammans med kurdiska organisationer och institutioner kommer att samlas på Class Hotel Conference Hall. Till konferensen förväntas: DTK, BDP, HAKPAR, KADEP, TEVKURD, det kurdiska Demokratiska revolutionära rörelsen (TDŞK), frihet och socialism Parti (OSP), Nubihar, Med Zehra, Tigris Eufrat dialoggruppen, Rewşen, Kurd-KAV, Ufuk-Der, Kurden Lêgerina Demokrat, IHD, MAZLUMDER, HRA, Medical Association, Amed advokatsamfund, TMMOB, näringslivet i Diyarbakir, den Kurdiska författar föreningen, TZPKurdi, MEYADER, Mödrar för fred TUHADFED, DÖKH, samt institutioner och organisationer, samt armeniska, syrianska representanter kommer att få sällskap av företrädare för yezidierna.

Den två dagar långa konferensen kommer ”Allians mellan kurder och andra folk i det gemensamma livet” blir det grundläggande ämnet på den första dagen under17 september. Den andra dagen ”Grundlagen som ska formas i Turkiet och kurdernas idéer och förslag samt yttranden om Kurdistani i Turkiet Konferensen” argumenteras.

Kurdaktuellt.se