ANF: Anhöriga till offren som förlorade sina liv i attackerna mot Qendil den 21 augusti, har anmält Turkiet för att få till en rättegång. I attackerna från Turkiet och Iran mot Qendil har 12 civila mist livet, varav 7 barn.

Yaqûb Resûl som miste sin bror İsmail Resûl i attackerna sade till Rûdaw sajten: ” För fyra dagar sen gjorde vi en anmälan i Qeladizê tingshuset mot turkiska staten. Akten som innehåller anmälan ska först remitteras till Helebce och sedan till internationella domstolar. Vi kommer inte att ge upp tills rättvisa skipas.”

Det är folk på landsbygden som drabbas mest av bombningarna: I bombningarna från iranska armen som sattes igång i mitten av juli dödades tre civila varav ett barn och i bombningarna mellan 2-4 september ytterligare en fåraherde som var endast 15 år gammal. Enligt sammanställningen som ANF gjort, har det dödats totalt 12 civila varav sju barn under kriget. Dessutom hundratals byar angripits i samband med operationerna och därigenom tusentals människor tagit sin tillflykt till andra regioner för att undkomma anfallen. Även natur och skog har fått omfattande skador i krigets följder.

Även förra året miste tre civila varav två små barn sina liv i attackerna från Iran mot södra Kurdistan också Turkiet orsakade två civilas död och sju skadade.

Kurdaktuellt.se