Gul Kışanak från BDP presenterade vid partikongressen i Ankara ett antal förslag till den nya turkiska grundlagen.

Gultan Kışanak, medlem av BDP för Sert distriktet, som presenterades vid partikongressen i Ankara, ett antal förslag till den nya turkiska grundlagen, inklusive erkännande av multietniska verklighet i Turkiet, skriver ANF.

Kısanak sade: ”Istället för en nation med ett språk och en etnicitet till konstitutionen innehåller en ny definition av den nya staten: den demokratiska staten som består av olika kulturer lever sida vid sida. Konstitutionen måste bygga på en önskan om ett gemensamt land och principerna för en ny demokratisk republik.

Bland Kısanaks många förslag till den nya författningen är att den garanterar medborgarnas rätt att utöva en lära, kultur, språk och identitet.

Vidare sade hon att anti-terrordåd lagarna som tillåter förvar av barn bör avskaffas tillsammans med den höga valströskeln. Dessutom uppmanar hon att de kurdiska politikerna utsläppst från fängelse och BDP-medlemmen Hatip Dicle får sitt mandat tillbaka.

Kurdaktuellt.se