I en lång intervju med ANF bedömde Murat Karayılan nuvarande situationen i Iran.

KCK verkställande rådets ordförande Murat Karayilan påpekade att USA är inblandat i konflikten och har för avsikt att försvaga både PKK och Iran. Han konstaterar att Irans intensiva attacker har stoppats och PJAK:s insatser minskar sade Karayılan, ”Om inte den iranska staten fortsätter med sina attacker, så kommer gerillastyrkor inte anfalla heller. Vi vidtar några ytterligare åtgärder för att undvika ytterligare konflikter. Våra egna befogenheter HPG krafter kommer att ersätta HRK gerillan på gränsen som vi flyttar tillbaka till nu.

* Processen med intensiva konflikter och Irans försök att invadera södra Kurdistan verkar ha lugnat ner sig. Vad är den senaste situationen om konflikter med Iran?

– Den iranska statens mål med operationen var att ockupera Kandil. I själva verket var denna plan, som syftar till att försvaga kurderna och deras strategier, som lanserades som en del i ett helhetskoncept mot den kurdiska frihetsrörelsen. Denna plan består inte bara av Turkiet och Iran, utan också av den irakiska regeringen och det syftar också till att inkludera den kurdiska regionala regeringen också. Verksamheten riktar sig till alla kurder, både med PKK och PJAK.

* Denna funktion sägs stödjas av USA i någon åtgärd. Varför ger USA stöd till Iran som den ser som en fiende?

– USA känner till denna plan och ger stöd på ett sätt som de vill för att PKK och Iran ska försvagas. Samtidigt kommer konflikten på gränsen till Irak och det grundar bildandet av en opinion mot en längre period av amerikanska truppers kvarvarande i Irak. Kort sagt, det är en situation som är bortom Irans nationella gränser.

* Har Iran uppnått det förväntade resultatet?

– Den iranska staten kunde inte uppnå sina önskemål eftersom Kurdistans frihets gerilla, PJAK krafter i synnerhet, visade en mycket starkt och modig motstånd. Tvärtom drabbades den iranska armén av stora förluster och en ökande blockering. Under tiden var Iran på sätt och vis lämnad ensam och utan de krafter som vanligtvis som stödde de.

* Kommer HPG tvingas in i konflikten om Iran åter startar operationer?

– Den nuvarande konflikten har kommit till en kritisk punkt eftersom Iran än en gång opererar i denna fas, vi som PKK, måste också ta ett steg in i processen, förutom PJAK. Eftersom PKK har förklarat krig mot Iran tidigare och vi vill därför inte kämpa mot den islamiska republiken Iran. I ett sådant skede, då de internationella makter vill rekonstruera regionen, anser vår rörelse inte att det är rätt att bekämpa Iran som är det andra målet att bli belägrade efter Syrien. För närvarande har vi inte en agenda för att slåss mot Iran, men vi måste ta ett beslut om att slåss om Iran attacker våra positioner och uppvisar en fientlig inställning till det kurdiska folket. Så står vi vid en kritisk punkt.

Kurdaktuellt.se