Den syriska armén har inlett en före gryningen attack Deir al-Zour, den största staden i öster och skådeplatsen för frekventa protester, människorättsaktivister säga.

Rami Abdel Rahman i den syriska observatoriet för mänskliga rättigheter sade att åtskilliga stridsvagnar och pansarfordon hade kört in på flera områden av staden.

Andra aktivister sade att det hade varit beskjutningen och ”mycket starka explosioner”.

Tidigare sade FN: s generalsekreterare president Bashar al-Assad att sluta använda soldater mot civila demonstranter.

I ett telefonsamtal på lördag, Ban Ki-moon uttryckte sin starka oro och att det internationella samfundet vid montering våld och dödsoffer i Syrien under de senaste dagarna”, sade en FN-talesman.

Det var den första kommunikationen i flera månader, FN säger Mr Assad hade vägrat att ta emot samtal från generalsekreteraren.

Aktivister säger att minst 1650 civila har dödats och tiotusentals arresterade sedan upproret inleddes i mitten av mars.

Klanområde

Aktivister sade att beskjutningen av Deir al-Zour, ca 450km (280 miles) öster om Damaskus, började i gryningen på söndagen, med massor av stridsvagnar och bepansrade trupptransportfordon flyttade in i många delar av staden, till ljudet av högljudda explosioner och maskin -gun brand.

Skalning har hörts på flera områden,” Mr Abdel Rahman sade till nyhetsbyrån AFP.

De sa att folk kunde inte fly eftersom truppererna hade omringat staden, men också att en del av soldaterna hade hoppat snarare än skjuta på folk.

Det har hittills inta kommit rapporter om några skadade eller dödade.

Tidigare i veckan hade invånarna rapporterade uppbyggnaden av soldater och stridsvagnar, som de sade försökte dela upp staden i mindre delar.

Statliga medier förebådade också misshandel, säger säkerhetsstyrkorna för att bekämpa beväpnade gäng som terroriserade invånarna.

Delar av staden var skalade torsdag kväll och fredag ​​morgon, sade vittnen. Några rapporterade brist på mat och vatten.

Trots det överhängande hotet om en misshandel, tog tiotusentals demonstranter på gatorna efter fredagsbönen, skandera: ”Vi vill inte att armén inne i städer”.

BBC: s Jim Muir i Beirut säger Deir al-Zour, på floden Eufrat och inte långt från gränsen till Irak, är i en starkt klanområde. Vissa stam-ledare har förklarat lojalitet mot regimen, men inte alla.

Kurdaktuellt.se